Lubicie wielkanocne przepisy? W tym roku wygląda na to, że tradycyjnych Świąt Wielkiej Nocy nie będzie, ale wiele osób po raz pierwszy będzie też przygotowywać wielkanocne śniadania i obiady, na które normalnie poszliby do rodziny.
To doskonały czas na minimalistyczną Wielkanoc. Proste i pyszne sezonowe przepisy, które robi się dosłownie chwile z tanich składników, które jest łatwo kupić. Wreszcie mamy czas dla siebie, nie musimy robić na nikim wrażenia pracochłonnymi daniami ani stać w kolejkach po wyszukane składniki.
Jajka, biała kiełbasa, domowy chleb z pyszną pastą, chrzan i proste ciasto. Święta to przecież celebrowanie wiosny i czasu spędzonymi z najbliższymi. Jeśli mamy w zamrażarce krewetki i brokuła, będzie to Wielkanoc na bogato. Ale bez spiny i stania przy garach.
Jajka po turecku
W oryginalnym tureckim przepisie są jajka w koszulkach i więcej pikantnej papryki, ale dziś zrobimy wersję na luzie. Jajko sadzone też jest pyszne, bo płynne żółtko to luksus, który możemy mieć na co dzień.
Składniki dla 2 osób – można oczywiście zrobić więcej
5 łyżek jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z połówki cytryny
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
2 szczypty chili w płatkach lub wędzonej papryki
2 -3 łyżki masła
2 jajka
listki bazylii do dekoracji
Przepis na jajka po turecku
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem, wykładamy na 2 talerze.
Na patelni roztapiamy masło z płatkami chili, wbijamy jajka tak by usmażyły się sadzone i by żółtko pozostało płynne,
Usmażone jajka przekładamy na talerze z jogurtem i polewamy roztopionym masłem z chili. Dekorujemy listkami bazylii
Jajka mimoza
Mimozy to takie żółte kwiatki, które kwitną na wiosnę i żółte dania takie jak sałatka posypana żółtkiem. Dziś będzie w wersji minimalistycznej.
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo i obrane po ostudzeniu
po czubatej łyżkce majonezu i posiekanego koperku
świeżo zmielony pieprz i szczypta soli
łyżeczka pasty wasabi
Przepis na jajka mimoza
Jajka studzimy, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka i dzielimy je na dwie części.
Pierwszą połowę żółtek rozgniatamy widelcem razem ze szczypiorkiem, majonezem, wasabi, solą i pieprzem. Drugą połowę żółtek ścieramy na tarce.
Powstałą masą majonezową wypełniamy wydrążone połówki białek i posypujemy je startymi na tarce żółtkami.
Domowy chleb bezglutenowy
Ten przepis mam z wyjazdu na warsztaty dla kobiet. Jest pyszny, w miarę prosty i do tego bezglutenowy.
Składniki na średni bochenek:
350 g mąki gryczanej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki z tapioki
łyżka zmielonej babki płesznik lub jajowatej
łyżka zmielonego siemienia lnianego
po łyżeczce soli i cukru
opakowanie suchych drożdży
500 ml ciepłej wody
Przepis na domowy chleb bezglutenowy
Mieszamy składniki w dużej misce na gęstą masę. Foremkę do pieczenia chleba lub keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką gryczaną. Masę przekładamy do foremki, posypujemy ulubionymi nasionami i ziołami i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min w ciepłym miejscu (aż wyrośnie do poziomu formy).
Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut i jemy po ostudzeniu.
Hummus z czerwonej soczewicy z burakiem
Soczewica ma ten plus, że nie trzeba jej namaczać wcześniej i jest lekkostrawna. Taką pastę robi się dosłownie chwilkę.
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
ugotowany lub upieczony burak – obrany i przekrojony na pół
ząbek czosnku przetarty przez praskę
po dużej szczypcie soli, pieprzu, zataru i kuminu
3 łyżki tahini
Przepis na hummus z czerwonej soczewicy z burakiem
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę buraka zostawić do dekoracji a 2 połowę zmiksować z ugotowaną soczewicą i pozostałymi składnikami.
Przełożyć do miseczki lub prosto na kanapki i udekorować pokrojonym w paski burakiem.
Kanapki z białą kiełbasą i winogronami
Składniki:
hummus do posmarowania chleba – lub inna pasta czy masło
surowa biała kiełbaska na każdą osobę
mały ząbek czosnku – przetarty przez praskę
po szczypcie majeranku, papryki, kuminu
czerwona cebula cienko pokrojona
kilka ciemnych winogron na osobę
podprażone pestki słonecznika
Przepis na kanapki z białą kiełbasą i winogronami
Kiełbaskę wyjąć z osłonki, połamać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek i przyprawy. Na tłuszczu z kiełbaski podsmażyć cebulę zostawiając trochę surowej cebuli do dekoracji. Po chwili dodać na patelnię winogrona.
Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą.
Pasta do chleba z krewetkami i koperkiem
Wystarczy dobry chleb, krewetki z zamrażarki i koperek, żeby zrobić wrażenie na domownikach.
Składniki:
opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g
garść posiekanego koperku
pół czerwonej cebuli drobno posiekanej
sok wyciśnięty z całej limonki
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
świeżo zmielony pieprz – ćwierć łyżeczki
Pełny przepis tutaj.
Schab po warszawsku
Składniki:
ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku
4 jajka ugotowane na twardo
mała cebula – drobno pokrojona
3 czubate łyżki chrzanu
dymka drobno pokrojona (zostawiamy trochę do dekoracji) – może być też szczypiorek
garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji
świeżo zmielony pieprz
Pełny przepis tutaj.
Warstwowa sałatka z brokułem
Składniki:
400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 czerwone papryki
puszka kukurydzy konserwowej (odsączona)
opakowanie sera feta
duży jogurt grecki
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
świeżo mielony pieprz
duża garść słonecznika łuskanego
Pełny przepis tutaj.
Żurek z chrzanem
Składniki:
pęczek włoszczyzny na bulion
cebula
5 ząbków czosnku
4 ziemniaki
2 kawałki białej kiełbasy
po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
kilka listków laurowych
pół litra zakwasu na żur kupnego
mały słoik chrzanu ok 150 g
jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję
koperek do dekoracji
Pełny przepis tutaj.
Pascha z adwokatem i pijanymi misiami
Prawie pascha, tylko prostsza, szybsza i można ją zamrozić, jeśli nie zjemy całej. To jedyny przepis, który trzeba zaplanować wcześniej, bo misie muszą nasiąknąć winem a pascha odcieknąć przez noc.
Składniki:
wiaderko twarogu mielonego na sernik
łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
3 czubate łyżki miodu
3 łyżki advokatu
50 g suszonej żurawiny – zostawić trochę do dekoracji
50 g orzechów nerkowca
szczypta szafranu do dekoracji
pijane misie do dekoracji – tutaj przepis
gaza opatrunkowa z apteki (co najmniej półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku
Przepis na sernik na zimno z adwokatem
Twaróg dokładnie wymieszać z wanilią, miodem, likierem advokat i bakaliami. Na durszlak lub sito wyłożyć gazę, wylać masę sernikową na gazę i zostawić do odsączenia w lodówce na noc.
Następnego dnia przełożyć na talerz, pozbyć się gazy i udekorować żurawiną, szafranem i misiami nasączonymi winem lub innymi akcentami świątecznymi.
Babka wielkanocna z advokatem
Jeśli zostało nam trochę wina i advokatu z poprzedniego przepisu, to przyda nam się on do kolejnego deseru. Jeśli nie masz foremki do babki nic nie szkodzi, keksówka jest dobra na wszystko.
Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
szklanka białego wina
3 jajka
3 łyżki likieru advokat
5 łyżek majonezu
pół łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
szczypta soli
5 kropli aromatu pomarańczowego bio
garść suszonych śliwek drobno pokrojonych
keksówka posmarowana olejem i posypana mąką
Przepis na babkę wielkanocną z advokatem
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce.
Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką.
Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę.