Po warsztatach z Dominikiem Moskalenko o prostych przepisach wiekanocnych moim ulubionym prostym patentem z Sokołowa pozostaje nadziewany schab – taki jak w przepisie na schab nadziewany tuńczykiem. A pamiętacie przepis na schab po warszawsku z jajkami i chrzanem?
W klasycznych przepisach schab byłby jeszcze zalany galaretą, która potem wszyscy zeskrobują z dania. A przecież można prościej, smaczniej i z pominięciem niepotrzebnych a czasochłonnych etapów. Jak więc sprawić, żeby takie prostsze dania były efektowne?
Na zdjęciach moich przepisów korzystam często z pięknej ceramiki.
Mam słabość zwłaszcza do polskich talerzy w tradycyjnych wzorach. Taki ozdobny talerzyk, nawet jeśli położy się na nim bardzo proste danie, sprawia, że efekt jest murowany! Trochę retro, trochę po domowemu a trochę elegancko.
Na tym zdjęciu jest talerz Róża – klasyczny wzór Porcelany Chodzież produkowany od lat 70. Takie skarby można wygrzebać i wcale nie są drogie.
W najlepszej cenie kupimy je przez Internet np. w sklepach zajmujących się sprzedażą drobnych artykułów gospodarstwa domowego szkła i porcelany przydatnych w każdym domu. Zestaw ze zdjęcia czyli wielkanocnego zajączka i talerzyk mam z prymus-agd.com.pl, gdzie można kupić też produkty innych zapomnianych polskich marek jak Porcelana Ćmielów, Porcelan Śląska czy Emalia Olkusz.
Składniki:
ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (lub domowego)
4 jajka ugotowane na twardo
mała cebula – drobno pokrojona
3 czubate łyżki chrzanu (+- mały słoiczek)
dymka drobno pokrojona (zostawiamy trochę do dekoracji) – może być też szczypiorek
garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji
świeżo zmielony pieprz
Przepis na schab po warszawsku
Jajka siekamy razem z cebulą, chrzanem i dymką. Mieszamy z kaparami i pieprzem.
Schab kroimy na centymetrowe plasterki. Każdy plasterek nadkrajamy w połowie, żeby powstała kieszonka.
W każdą kieszonkę wkładamy czubatą łyżkę pasty chrzanowo jajecznej. Układamy na ładnym talerzyku i dekorujemy odrobiną posiekanej dymki, kilkoma kaparami i posypujemy pieprzem.