Schronisko Bukowina, czyli podhalańska natura na talerzu

Schronisko Bukowina, czyli podhalańska natura na talerzu

Gdy w sklepach wszystkiego jest pod dostatkiem, ponownie zaczyna się doceniać to, co lokalne i naturalne. Schronisko Bukowina to miejsce, dzięki któremu możesz przenieść ducha podhalańskiej kuchni do własnego domu.


Czasy, kiedy na naszych stołach królowały produkty wysoko przetworzone, powoli mijają. Obecnie do łask wraca to, co bliskie naturze, regionalne, jednoznacznie kojarzące się swym smakiem z określonymi miejscami. Im krótszy skład określonych produktów, tym większym zaufaniem możesz je obdarzyć. Takie produkty traktuje się jako szybki sposób na podróż do ukochanych miejsc. Gdzie możesz znaleźć takie smaki? Dziś zabieram Cię w podróż do malowniczej Bukowiny Tatrzańskiej.


Wyjątkowe smaki w samym sercu Tatr


Bukowina Tatrzańska jest miejscem doskonale znanym nie tylko miłośnikom białego szaleństwa, ale również tym, którzy korzystają z dobrodziejstw basenów termalnych. W tej malowniczo położonej miejscowości jest jednak przestrzeń, która sprawia, że ta podhalańska miejscowość nabiera nowego wyrazu, choć wypadałoby w tym wypadku powiedzieć – smaku. Mowa o Schronisku Bukowina. Czym wyróżnia się to miejsce? Otóż tworzone tutaj dania w głównej mierze opierają się na darach pól i lasów, co nadaje im niepowtarzalnego, lokalnego charakteru. Niewielka ilość dań dostępnych w karcie została dopracowana do perfekcji, dzięki czemu zachwycają one nawet najbardziej wymagających klientów.
Nie każdy jednak wybiera się w najbliższym czasie na Podhale i nie każdy może przekonać się, o jakim miejscu mowa. Jeśli chciałbyś zakosztować podhalańskich specjałów bez wychodzenia z domu, odwiedź Spiżarnię – sklep stworzony przez Schronisko Bukowina.


Schronisko Bukowina – wyłącznie niepowtarzalne, naturalne produkty


W Schronisku można znaleźć regionalne, samodzielnie przygotowywane w oparciu o najlepsze receptury smakołyki. Pełnia podhalańskiej natury zamknięta w doskonale znanych produktach. To, co bez wątpienia przyciągnie Cię w pierwszej kolejności do tego miejsca, to najbardziej znane i kojarzące się z tą częścią Polski smaki – grzyby, sery, nalewki, ale również… zupy, buraczki czy też kapusta z grzybami. To idealny sposób na poznanie oraz promocję tego miejsca – jeśli raz zakochamy się w tym smaku, to przy najbliższej okazji będziemy chcieli dokładniej poznać pozostałe dania, dostępne tym razem w karcie. Podstawową zasadą, jaką kierują się twórcy Spiżarni, jest możliwie jak najkrótsza lista składników. To właśnie w prostocie tkwi siła i smak wszystkich produktów. Połączenia lokalnej tradycji z bliskością natury czuć tu od pierwszego kęsa.
Na uznanie zasługują również dodatki, podobnie jak wszystko inne w tym miejscu – oparte na naturalnych recepturach: ketchup i chrzan, masło orzechowe, musztardy i sosy a także marynaty. Jeśli dodasz to tego dostępne tu naturalne pieczywo, stworzysz prawdziwą ucztę dla swoich zmysłów. Proste z pozoru dania nabierają dzięki tym produktom niespotykanego dotąd charakteru.

ogórki kiszone


Schronisko Bukowina to nie jest zwyczajny sklep. To miejsce z duszą, stworzone przez prawdziwych pasjonatów regionalnej kuchni. To miejsce stworzone przez ludzi, dla których natura jest priorytetem i to właśnie ją chcą przekazać poprzez swoje produkty innym. Jeśli już nasycisz się potrawami stworzonymi z tych składników, rozsmakuj się w winie, idealnie komponującym się z regionalnymi smakami. Spiżarnia jest idealnym sposobem na przeniesienie ducha kuchni podhalańskiej do własnego domu i rozkoszowanie się nim wśród najbliższych.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *