Teraz kiedy spędzamy czas w domu popularność zyskują proste i tanie przepisy, które możemy zrobić z produktów, które mamy w domu.
Nie musimy robić na nikim wrażenia, ale dlaczego mamy rezygnować ze smaku.
Zwłaszcza, że ziemniaki są pyszne, sycące i tanie.
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, ale nie można sobie już wyobrazić bez nich polskiej kuchni ani regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami.
W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych kryzysowych czasach.
Moje ulubione ziemniaczane przepisy wyglądają tak
Szare kluski ziemniaczane z boczkiem, kaparami i cebulą
Składniki na 4 porcje:
Kluski:
5 surowych ziemniaków średniej wielkości – najlepiej zeszłoroczne, które nie puszczą dużo wody
duża szczypta soli
jajko i białko 2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
sos:
150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
jajko i żółtko 2 jajka
świeżo zmielony pieprz
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
2 łyżki kaparów do dekoracji
Przepis na szare kluski ziemniaczane z boczkiem
Zaczynamy od ugotowania klusek. Na tarce ścieramy ziemniaki. Solimy je i zostawiamy na durszlaku na kilka minut, żeby odciekły. W tym czasie gotujemy duży garnek wody i przygotowujemy sos, żeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują.
Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody.
Taką ilość ciasta trzeba będzie gotować na 2 albo 3 tury. Kluski są gotowe minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia.
Sos:
Boczek smażymy na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek będzie rumiany. Do miski odlewamy tłuszcz, dodajemy jajka i pieprz. Mieszamy i wsypujemy do sosu gorące jeszcze, odsączone ugotowane kluski. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy usmażonym boczkiem, cebulą i kaparami.
Koreczki z ośmiornicy z ziemniakami i oliwkami
Składniki na 4 porcje:
6 średnich ziemniaków do pieczenia
puszka z gotową ośmiornicą w oleju
słoik zielonych oliwek
wykałaczki
Przepis na koreczki z ośmiornicy
Ziemniaki przekroić na pół i upiec w piekarniku aż się zarumienią. Na wykałaczkę nabić oliwkę i kawałek ośmiornicy. Wbić w każdy ziemniak po 2 koreczki.
Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia
Składniki na 2 porcje:
bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana
4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
jabłko – pokrojone w słupki bez obierania
opakowanie gotowych śledzi w śmietanie – u mnie 300 g razem z sosem
2 łyżki chrzanu
świeżo zmielony pieprz
garść śliwek suszonych bez pestki
mała czerwona cebula pokrojona w piórka
łyżka kaparów odsączonych z zalewy
płatki migdałów podprażone na patelni
Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia
Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania śledzie i mieszamy. Kroimy śledzie na mniejsze kawałki i wykładamy na talerz z ziemniakami razem z sosem.
Dekorujemy śliwkami, cebulą, kaparami i płatkami migdałów.
Frytki z majonezem z wasabi
Składniki:
kupne mrożone frytki upieczone wg. przepisu na opakowaniu
sos:
3 łyżki majonezu
łyżeczka pasty Wasabi
pół łyżeczki spiruliny albo matchy dla koloru (opcjonalnie)
Przepis na frytki z majonezem z wasabi
Składniki sosu mieszamy i podajemy z upieczonymi frytkami. Jeśli mamy więcej czasu możemy zrobić też 2 sos z mango wg, tego przepisu:
Gzik – ziemniaki z twarożkiem
Składniki:
kilka ładnych,średnich ziemniaków
250 g białego sera twarogowego
pół małego opakowania śmietany 12%
mała cebula
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
mały ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz i sól
Pełny przepis tutaj
Pizzoccheri
Składniki:
50 g masła
cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki
pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu
kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
250 g makaronu gryczanego lub łazanek
200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem)
Pełny przepis tutaj
Pieczone ziemniaki z fetą i cynamonem
Składniki:
pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego
pół główki czosnku (bez obierania)
3 łyżki oliwy
łyżeczka cynamonu
po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu
ser feta pokrojony na kawałki
garść ciemnych oliwek bez pestek
drobno posiekany szczypiorek
drobno posiekany koperek
kilka dużych kaparów do dekoracji
połowa owocu granatu – wyłuskana
Pełny przepis tutaj
Pizza z boczkiem i ziemniakami
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
pół łyżeczki soli
łyżeczka drożdzy instant
łyżka oliwy
100 ml wody
Dodatki:
2 ziemniaki (umyte i obrane)
100 g mascarpone
szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji
50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
8 listków bazylii do dekoracji
sól i pieprz (świeżo mielony)
Ciasto z mąką ziemniaczaną, winem i advokatem
Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru pudru
szklanka białego wina
3 jajka
3 łyżki likieru advokat
5 łyżek majonezu
pół łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu
szczypta soli
5 kropli aromatu pomarańczowego bio
garść suszonych śliwek drobno pokrojonych
keksówka posmarowana olejem i posypana mąką
Przepis na ciasto z winem i advokatem
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce.
Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj przez minutę a gdy masa będzie gładka, dodaj śliwki, wymieszaj i przelej do keksówki posmarowanej olejem i posypanej mąką.
Piecz w piekarniku w 175°C przez godzinę.