Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja

Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja

Placki jakie są każdy widzi. Czy można napisać całą książkę kucharską o plackach? Okazuje się że tak i że jest to jedna z lepszych książek jakie czytałam w tym roku. W dodatku jest to doskonały podręcznik kreatywności i inspiracja do nauki fotografii kulinarnej.

Placki mogą być przecież słodkie, wytrawne, swojskie jak u babci, egzotyczne, szybkie i codzienne oraz wykwintne na specjalne okazje.
Mogą być ułożone w piramidkę jak amerykańskie pankejki i potraktowane jako baza pod bogate dodatki.
Nie ma tylko przepisu na klasyczne placki ziemniaczane z cukrem. O wszystkim innym, co może wam przyjść do głowy w kontekście placków, autorka na pewno pomyślała.

100 przepisów na placki wg. Picante Jalapeno

Karolina Polkowska z bloga picante-jalapeno.blogspot.com potraktowała placki i placuszki jako ćwiczenie na kreatywność i pole do popisu dla swoich umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej. Efekt jest bardzo korzystny.

Znajdziemy tu przepisy na placuszki warzywne np. szpinakowe, mączne (także z mniej oczywistych mąk np. z kasztanowej), z otrębami, ziarnami i orzechami. Z jajkiem sadzonym, placko-burgery, gdzie placek zastępuje bułkę, placko-kanapki, placko-hotdogi, sakiewki z nadzieniem. Moja koleżanka Irmina używała placków, żeby przemycać swoim dzieciom zdrowe składniki np. warzywa czy ziarna, których by normalnie nie zjadły i takie przepisy też znajdziemy u Karoliny Polkowskiej.

Osobiście wolę placki wytrawne, ale w książce “Placki niebanalnie” znajdziecie też ciekawe przepisy na torcik, gdzie placki pełnią funkcję blatów np. wersji black forest czy tiramisu, plackowe grzanki, ptysie, biskwity, “placki tatin” czy pudding, który pozwoli uratować nadmiar placków, które zostały nam z poprzedniego dnia.
Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty.

Placki są przecież bardzo proste i tanie, ale są też źródłem niekończących się inspiracji. A w nowej książce z wydawnictwa Edgard można zakreślać sobie nie tylko ulubione przepisy, ale też ulubione zdjęcia. Można też uczyć się z niej kompozycji w fotografii kulturalnej. Prawie każde zdjęcie opowiada jakąś historię i ma specjalnie dobrane propsy. Jeśli w książkach kucharskich głównie oglądamy obrazki, to dzięki “Plackom…” będziemy na bieżąco z trendami w fotografii kulinarnej i super modnymi ujęciami typu flat lay, ze sztucznymi ogniami, z efektem bokeh czy w klimacie dark mood. Ma się wrażenie że na potrzebę każdego przepisu zorganizowano imprezę lub co najmniej piknik.

Jeśli przed lekturą tej książki nie byliście specjalnie plackowi, to książka pozwoli wam odkryć to danie na nowo. Placki to przecież proste pomysłowe potrawy, dzięki którym będziemy mogli ugościć tłum znajomych małym kosztem i bez spędzania za dużo czasu w kuchni. Zaoszczędzony czas będziemy mogli za to wykorzystać ucząc się fotografii kulinarnej.

Placki niebanalnie. Karolina Polkowska Picante Jalapeno Wyd. Edgard

Co bym ugotowała z “Placki niebanalnie”?

Dobrze wyglądają placki ryżowe z halloumi, kukurydziane z łososiem i warzywami, placki z guacamole i kotlecikami z kalafiora, fuczki z kiszonej kapusty, placka z jajkiem sadzonym, oraz z twarożkiem, bobem i rzodkiewką.
Na pewno wypróbuję też placuszki jako dodatek do sałatki, słodkie placuszki z chałwą i borówkami, z sosem jagodowym, oraz dorayaki z fasolą na słodko.

 

 

Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Autorka: Karolina Polkowska
Wydawnictwo: Edgard
Data premiery: 2018
Okładka: twarda


Related Posts

Niedzielny obiad w stylu fine dining

Niedzielny obiad w stylu fine dining

Czasami mamy ochotę zjeść coś jak w najlepszej restauracji. Co zrobić, żeby było to zdrowe, tanie i proste w przygotowaniu w domu? Dania restauracyjne nie wymagają nie wiadomo jakich umiejętności. Często wystarczy tylko dodać trochę więcej elementów dania i pięknie je udekorować, żeby mieć taki sam efekt jak na drogiej kolacji na mieście i pyszny niedzielny obiad. Szefowie kuchni wykorzystują też […]

Niedzielny obiad w stylu regionalnym – pomorskie

Niedzielny obiad w stylu regionalnym – pomorskie

Zestaw pochodzi z warsztatów Jerzego Nogala, dotyczących wykorzystania w kuchni ekologicznego nabiału Polmlek Maćkowy. Maćkowy kojarzy się oczywiście z Gdańskiem i Pomorzem a przepisy miały oddawać ducha kuchni regionalnej – kociewskiej i pomorskiej. Kociewie to bardzo ciekawy region położony między Borami Tucholskimi a Wisłą, który nie słynął może z wielkiego bogactwa, ale za to był znany z dobrych zup typu […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *