Jeżeli smakował Ci piernik marokański, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy!
Składniki:
2 szklanki startej na tarce lub blenderem marchewki
250 g mąki
200 g brązowego cukru
czubata łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
2 łyżeczki kawy zbożowej
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki miodu
250 g maślanki
garstka kandyzowanego imbiru
garstka posiekanych orzechów włoskich
Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout?
Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka).
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!