Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout

Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout

Jeżeli smakował Ci piernik marokański, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą  ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy!

 

Składniki:

2 szklanki startej na tarce lub blenderem marchewki

250 g mąki

200 g brązowego cukru

czubata łyżeczka sody

2 łyżeczki przyprawy ras el hanout

2 łyżeczki kawy zbożowej

szczypta soli

2 jajka

2 łyżki miodu

250 g maślanki

garstka kandyzowanego imbiru

garstka posiekanych orzechów włoskich

 

Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout?

Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę,  miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka).

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!

Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i przyjaciół”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga poleca na rodzinne spotkania. […]

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami

Mam ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która nadaje ciastu orzechowy i kremowy posmak. Jest też pełna białka błonnika i nienasyconych […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *