Piernik z przyprawą baharat

Piernik z przyprawą baharat

Moim ulubionym ciastem jest piernik z przyprawą z ras el hanout (zobacz przepis). To przyprawa korzenna, której zwykle używa się do dań wytrawnych, ale która może być niecodzienną przyprawą do ciasta. W poszukiwaniu podobnych smaków zrobiłam podobne ciasto, ale z mieszanką przypraw Baharat. Tej przyprawy również spokojnie można użyć do ciasta, bo jej skład pokrywa się z tradycyjną przyprawą do piernika (goździki, cynamon, kardamon, pieprz i gałka muszkatołowa). Jest w niej też kumin, szafran, kolendra, ziele angielskie, których raczej byśmy do ciasta nie dodali, ale efekt jest bardzo ciekawy. Piernik jest aromatyczny i bardziej rozgrzewający, niż tradycyjna wersja.

Baharat kupuje się w sklepie arabskim, albo na Allegro. Są 2 wersje z szafranem lub bez. Moim zdaniem szafranowy baharat  jest lepszy, ale kosztuje też trochę drożej, więc podstawowa wersja będzie ok.

Resztę tej przyprawy możemy użyć do dań mięsnych i warzywnych. Podobno rok 2017 będzie należał właśnie do przyprawy baharat, więc warto się w nią zaopatrzyć.

 

 

Składniki:

250 g mąki

250 g brązowego cukru

czubata łyżeczka sody

2 płaskie łyżki przyprawy baharat

łyżeczka cynamonu

2 łyżki kawy zbożowej lub kakao

szczypta soli

garść posiekanych orzechów włoskich

2 jajka

2 łyżki miodu

250 g maślanki

 

Jak przygotować piernik z przyprawą baharat?

Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodajemy orzechy, jajka, miód i maślankę. Mieszamy łyżką lub mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka).

Piernik z przyprawą baharat
Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i przyjaciół”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga poleca na rodzinne spotkania. […]

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Jeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty.   Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *