Najlepszy domowy zakwas na żurek

Najlepszy domowy zakwas na żurek

Już niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda, nie powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan potasu, to ja nie muszę u niego kupować.

 

Domowy zakwas można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, gdzie proces fermentacji już nie postępuje. Idealna sprawa jeśli nie chcemy robić wszystkiego na raz dzień przed Wielkanocą. Jeśli dodamy łyżkę soku z kiszonych ogórków (może być też  z kapusty lub dowolna inna kiszonka , to fermentacja przebiega szybciej. Jeśli nie mamy w domu nic kiszonego, to nic nie szkodzi, ale będziemy czekać 2 dni dłużej niż w przepisie podstawowym.

 

Składniki:

5 łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 2000)

500 ml wody

kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na ćwiartki

2 listki laurowe

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie)

umyty i wyparzony słoik

gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka

 

Jak przygotować domowy zakwas na żurek lub żur wielkanocny?

 

Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na blat kuchenny, gdzie nie będzie wystawiony na słońce. Przez 3 dni codziennie zaglądamy do kiszącego się zakwasu, żeby zamieszać i upewnić się, że wszystko w porządku i że nasz żurek nie spleśniał, ani nie zrobił się gorzki, aż do uzyskania ładnego kwaskowego smaku i zapachu. Następnie możemy odcedzić zakwas, żeby pozbyć się przypraw i grudek mąki, ale nie musimy. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam czekać kilka tygodni.

Najlepszy domowy zakwas na żurek

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *