Ostatnio zakochałam się w fasoli Jaś tycznej, czyli uprawianej tradycyjną metodą na tyczkach. Dodaję ją do wszystkiego, zwłaszcza do sałatek warstwowych, nawet jeśli w przepisie są już jakieś inne strączki. To tradycyjne zimowe jedzenie, więc pasuje do wielu potraw i ładnie wygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę), 2 rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki.
Składniki:
200 g ugotowanej fasoli Jaś
200 g ugotowanej ciecierzycy
sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu
czerwona papryka umyta i oczyszczona
4 kiszone ogórki pokrojone na kawałki
zielony ogórek szklarniowy obrany i pokrojony w plasterki
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
odrobina szczypiorku do dekoracji
Jak przygotować sałatkę warstwowa z ciecierzycy i fasoli?
Ciecierzycę i fasolę najlepiej jest namoczyć poprzedniego dnia i gotować przez godzinę rano.
W szklanym pojemniku, dużej misce lub w indywidualnych miseczkach układamy warstwowo fasolę a na to warstwę ciecierzycy. Polewamy nasze strączki sosem winegret. Na to idzie warstwa papryki pokrojonej na kawałki i ogórków kiszonych. Na koniec dekorujemy sałatkę plasterkami ogórka, rzodkiewki i posypujemy odrobiną szczypiorku.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!