Na blogach i w książkach kulinarnych łatwiej jest znaleźć przepisy na dania typu wszystko ze wszystkim, których zdecydowanie nie powinniśmy jeść, kiedy mamy kłopoty z brzuszkiem. Po prostu te lekkostrawne dania nie są sexy na instagramowych zdjęciach.
Książki z kuchnią lekkostrawną też nie biją rekordów sprzedaży w Empikach. Z ostatnio wydanych pamiętam “Dietę łatwostrawną” Ewy Ceborska-Scheiterbauer i “Kuchnię lekkostrawną” Barbary Toselli.
Szczerze mówiąc przejrzałam je tylko dlatego, że interesuje się książkami kulinarnymi i nigdy by mi nie przyszło do głowy wracać do nich, gdyby nie własne problemy żołądkowo-trawienne.
Dieta lekkostrawna pomaga na problemy z żołądkiem i jelitami, biegunki i wzdęcia. Powinni ją stosować osoby osłabione chorobami nowotworowymi, alergiami pokarmowymi czy po operacjach. To też dobry sposób, żeby schudnąć. Dieta lekkostrawna jest oparta na produktach nieobciążających żołądka, bez pikantnych przypraw, alkoholu, ciężkostrawnych, wzdymających i surowych warzyw. Opiera się na dobrych produktach, bez gotowców i jedzenia wszystkiego ze wszystkim. Podstawowa zasada to dziś zrobione – dziś zjedzone, czyli nie jemy resztek z wczoraj, które mogą nam zaszkodzić. Dobrze jest też ograniczyć cukier, nabiał i pszenicę, zwłaszcza jeśli podejrzewamy, że przyczyną naszych dolegliwości może być candida.
Kuchnia łatwostrawna przygląda się temu co możemy i czego nie możemy jeść. Nie jest jednak końcem świata. Wiele pysznych składników jak wanilia, szafran, imbir czy cynamon jest niespodziewanie dobrych dla naszego brzuszka. Możemy jeść nawet desery typu pieczone jabłka.
Wystarczy tylko dobry pomysł.
Przykładowy jadłospis w diecie łatwostrawnej
Jeśli się przytruliśmy od biedy możemy się nawet przegłodzić i nie jeść nic a następnego dnia jest już dużo lepiej. Przy poważniejszych kłopotach dieta trwa jednak nawet kilka tygodni, więc nie ma opcji, żeby żywić się wtedy tylko herbatkami ziołowymi, sucharkami czy ryżem na wodzie. Co dobrego możemy jeść na diecie lekkostrawnej?
Poranne masło klarowane z imbirem
Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Natalii, która jest ostatnio moim żywieniowym guru. To patent Michała Tombaka, który czerpie z ajurwedy i innych tradycji medycznych i leczniczych.
Kuracja trwa 10 dni w czasie których jemy śniadanie na ciepło np. kleik ryżowy, owsiankę lub duszone ciepłe warzywa z kaszą. Do tego pijemy ciepłą herbata ziołowa np. z dziurawca rumianku czy kopru włoskiego. Zanim cokolwiek zjemy zjadamy łyżeczkę masła imbirowego, które przyjemnie rozpuszcza się w ustach i całkiem dobrze smakuje. Oprócz dobrego smaku taka mikstura ma regulować moc i skład soków żołądkowych i perystaltykę.
Składniki:
4 łyżki imbiru w proszku
100 g masła klarowanego (ghee)
Przepis na masło klarowane z imbirem
Rozetrzyj 4 łyżki imbiru w proszku z masłem klarowanym. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki. Codziennie przed śniadaniem jedz masło imbirowe, zaczynając od połowy łyżeczki z dochodząc do 2,5 łyżeczki dziennie.

Owsianka z borówkami i płatkami migdałów
Kiedy jesteście naprawdę chorzy, najlepiej jest owsiankę bez owoców czy migdałów, ale jeśli tak jak ja nie jesteście w stanie zjeść czegoś bez smaku więcej niż raz z rzędu, to borówki i migdały są nadspodziewanie łagodne dla żołądka.
Składniki na 2 porcje:
szklanka płatków owsianych górskich
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej (bez alkoholowej)
garstka borówek lub jagód do dekoracji
garstka płatków migdałów podprażonych na patelni
Przepis na owsiankę z borówkami i płatkami migdałów
Płatki owsiane, szafran, wanilię zalać wodą, żeby zakryły płatki, posypać borówkami i odstawić na 2 godziny, aby płatki zmiękły. Jeśli nie mamy czasu możemy je podgrzać jak tradycyjną owsiankę.
Przed podaniem posypać płatkami migdałów podprażonych na patelni

Dietetyczna zupa marchewkowa
Marchewka, podobnie jak dynia jest jednym z pierwszych warzyw, które można podawać dzieciom. Jest słodka w smaku i ma piękny kolor. Nie powinna nam też zaszkodzić, gdy mamy podrażniony brzuszek.
Składniki:
kilo obranej marchwi
kilka obranych ziemniaków (opcjonalnie jeśli możesz je już jeść)
1,5 litra wody
po szczypcie kuminu i kurkumy
szczypta koperku do dekoracji
Przepis na dietetyczna zupę marchewkową
Wszystkie składniki gotujemy aż marchewka będzie miękka. Podajemy zupę z marchewką pokrojoną w plasterki i szczyptą koperku do dekoracji.

Kiczeri
Kiczeri to potrawka z ryżu i fasoli mung wykorzystywana w ajurwedyjskich kuracjach oczyszczających wzmacniających organizm. Strączki i podrażniony brzuszek nie idą w parze, ale żółta mung w formie dahl, czyli żółte połówki mung (do kupienia w każdym sklepie indyjskim), to najłatwiej strawne strączki jakie znam. Trzeba tylko pamiętać, żeby je namoczyć poprzedniego dnia. Do kiczeri można dodać też marchewkę i cukinię, ale najlepiej zacząć od najprostszej wersji, żeby zobaczyć, czy nasz organizm ją toleruje. Gotujemy sobie porcję na cały dzień i jemy je na śniadanie, obiad i kolację. Przepis mam oczywiście od Natalii.
Składniki:
łyżka masła klarowanego
pół szklanki fasoli mung dahl – czyli w połówkach (namoczonego na noc)
pół szklanki ryżu basmati (namoczonego na noc)
po szczypcie kminku, imbiru, kminku i kurkumy
Przepis na kiczeri
Na maśle klarowanym podsmażyć odsączoną fasolę mung, dodać odsączony ryż, przyprawy i zalać wodą, tak żeby przykryć ryż i mieć jeszcze centymetr wody nad nim. Gotować 30 minut a potem odstawić jeszcze na 15 minut.

Pieczone jabłka
Składniki na każdą osobę:
duże jabłko
pół łyżeczki syropu klonowego lub dżemu
szczypta cynamonu
Przepis na pieczone jabłka
Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je z pestek i ogryzka, ale tak, żeby nie zrobić dziury na wylot, bo wtedy w zagłębieniu nie będą gromadzić się soki. W zagłębienie wkładamy szczyptę cynamonu i syrop klonowy.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku na środkowej półce.
Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!