Prywatne małe winnice, większe spółdzielnie, winorośle schodzące w dół po granitowych pagórkach składają się na krajobraz tego obszaru. Spokojny region Dao w północnej Portugalii przypomina winiarską enklawę, która otoczona jest ze wszystkich stron górami. Niebagatelne znaczenie górskich szczytów ma bezpośredni wpływ na jakość czerwonych win pochodzących z tej części świata. Z jednej strony góry stanowią ochronę przed upalnym kontynentalnym klimatem, z drugiej są ścianą nie do przejścia dla oceanicznych wilgoci i chłodu.
Granice winiarskiego regionu ustanowiono już w 1908 r. i jest to najstarsza apelacja kontrolowanego pochodzenia w Portugalii. Dzisiaj Dao znane jest z produkcji czerwonych win, które zyskały status eleganckich i finezyjnych trunków.
Przychylny dla czerwonych win krajobraz Dao
Coimbra, Viseu oraz Guarda te malownicze, portugalskie miasta to największe ośrodki regionu winiarskiego Dao. Obszar Dao mieści się w południowej części regionu Beira Alta oraz w północnym fragmencie Centrum. Naturalne granice wyznaczają pasma górskie. Na wschodzie rozciąga się pasmo Serra de Estrela, zachód chronią Serra da Caramulo, Serra da Lapa wznoszą się na północy, a Bucaco zamykają południe. Wyjątkowy klimat dla czerwonych win wynika właśnie z tego, że z każdej strony piętrzą się góry, które stanowią ochronę dla uprawianych tu winorośli. Na 3800 km² winnice ze swoimi uprawami zajmują zaledwie 20 000 hektarów. Większość winorośli uprawiana jest na wysokości od 400 do 700 m n.p.m., jednak zdarzają się takie, które leżą nawet na 1000 m n.p.m. Opady występują tu głównie w zimie, okres letni jest przeważnie zupełnie suchy. Gleby w zdecydowanej większości są granitowe, występują też partie glinowe i piaskowe.
Z jakich szczepów słynie Dao?
Dao przede wszystkim słynie ze swoich czerwonych win. Produkcja apelacji kontrolowanego pochodzenia obejmuje takie flagowe szczepy jak touringa nacional czy tinta roriz (znane szerzej jako tempranillo), wchodząca w skład porto. W Dao szczep tinta roriz służy m.in. do produkcji win stołowych. Jednak to touringa nacional zdominowała ten region. Określany jako królewski szczep musi stanowić co najmniej 20% w apelacji Dao. Sukces tego szczepu wynika z jego wyrazistej owocowo-kwiatowej kompozycji, która wyczuwana jest w winie. Po skosztowaniu trunku wyczuwalne pozostaną śliwki, jeżyny, jagody, a także subtelnie stymulujący smak mięty i fiołka. Szczep touringa nacional wykazuje też duży potencjał do długiego starzenia, co jest o tyle istotne, że obecne w winie taniny są mniej wyczuwalne wraz ze starzeniem się wina.
Nie można pominąć innych szczepów, które świetnie promują Dao na całym świecie. Delikatne i lekkie alfrocheiro preto wytwarza się z małych winogron o czarno-niebieskiej barwie. Wino zachowuje świetny balans pomiędzy kwasowością a słodyczą. Przeważnie alfrocheiro ze względu na swoją moc oraz kwasowość służy do produkcji kupaży, win wieloszczepowych. W apelacji Dao uprawia się także szczep jean charakteryzujący się rustykalnym stylem z wyczuwalnymi aromatami malin, dżemu owocowego czy czarnej porzeczki.
Wszystkie czerwone wina łączy kilka pokrewnych cech, które są charakterystyczne dla win pochodzących z Dao – m.in. intensywny aromat. Nie można jednak zarzucić winom w apelacji Dao, że mają przesadną słodycz. Mimo swojej intensywności w bukiecie, są stosunkowo lekkie, charakteryzują się wysoką kwasowością, subtelną pikantnością, są wyraziście owocowe i mineralne.
Pamiętaj, żeby pić odpowiedzialnie, bo alkohol nie jest zdrowy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej jak działa marketing wina (taki jak np. informacja prasowa, którą właśnie czytasz) i jak dbać o zdrowie, jeśli pijesz alkohol, posłuchaj mojego podcastu.