Banoffee w szklankach

Banoffee w szklankach

Banoffee lub bardziej po polsku banofi czy bananofi (banany + tofi) to bardziej nowoczesna wersja ciast z proszku. Wiadomo, że ciasta z proszku są niezdrowe, więc zróbmy sobie ciasto z ciastek. I z kajmaku z puszki. Bez pieczenia oczywiście. Bardzo słodkie! Ale zawiera owoce. I jest bez dodatku cukru (bo ciastka są i tak koszmarnie słodkie).

Jedynym problemem z banoffee jest to, że trudno jest je kroić (gorszy jest tylko kopiec kreta) i że ma się ochotę zjeść całe. Odpowiedzią na to jest banoffee podzielone na indywidualne porcje. Jeśli chcesz oszukiwać się, że taki deser jest zdrowy możesz zamiast bitej śmietany użyć jogurtu i posypać go orzechami.

Ciastka miksujemy na proszek szatkownicą podłączoną do blendera. Nie ma sensu kruszyć ich ręcznie, bo zajęłoby to tyle czasu, co zrobienie własnego blatu do ciasta.

 

Składniki na 8 porcji:

 

200 g ciastek zbożowych np. digestive lub śniadaniowych

70 g masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej

3 banany

sok z połowy cytryny

puszka kajmaku

300 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki

4 kawałki ciemnej czekolady starte na tarce lub kakao do oprószenia

garść orzechów włoskich  do dekoracji (opcjonalnie)

 

Jak zrobić banoffee?

 

Z pokruszonych w szatkownicy ciasteczek i masła uzyskujemy spód o konsystencji mokrego piasku, którym wykładamy każdą szklankę lub miseczkę. Na to idą banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny. Kolejna warstwa to kajmak z puszki. Jeśli deser będzie podawany dopiero za kilka godzin możemy schować miseczki do lodówki i śmietanę ubić przed samym podaniem. Jeśli zostanie nam kilka porcji możemy je zamrozić i po kilku dniach zjeść ze świeżą bitą śmietaną lub jogurtem.

 

Jeśli nie musimy czekać na nasz deser to ubijamy śmietanę mikserem z trzepaczką na bitą śmietanę, którą dekorujemy wiórkami czekolady i orzechami.

Orzechy nie są konieczne, ale ja mam jeszcze wielki koszyk z działki i coś z nimi muszę zrobić.

 

bananofee


Related Posts

Ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami

Ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami

Jednym z najprostszych letnich ciast jest ciasto jogurtowe. Nie trzeba mieć miksera, żeby je zrobić. Nie potrzeba dodawać dużo cukru, bo dodatki są słodkie same z siebie. Doskonale pasują do niego owoce, dodatki można dowolnie wymieniać. Moja ulubiona wersja jest z bananami, orzechami i kajmakiem z puszki. Wystarczy wymieszać, upiec i pyszny deser gotowy!   Składniki: 2 banany […]

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę   Składniki: 1,5 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *