Surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku

Surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku

Taka surówko-marynata jest idealnym dodatkiem do kanapek, ale też do dań obiadowych. Pomysł wywodzi się z Wietnamu, ale będzie pasował do każdego dania. Pokocha ją każdy wielbiciel lekko pikantnych surówek.

 

Składniki:

(na 1 słoik, ale warto przygotować od razu więcej, bo dobrze się przechowuje)

ćwierć małej białej rzodkwi

1 marchewka

łyżka pasty chilli lub 1 papryczka chilli

 

Zalewa:

50 ml octu ryżowego

1 łyżka cukru

150 ml gorącej wody

1 łyżka soli

kilka ziaren kolendry

azjatycki dodatek (np liść kafiru, albo trochę kolendry, albo 1 łodyga trawy cytrynowej)

 

Przygotowanie:

Obraną marchewkę i rzodkiew kroimy w długie, cienkie paski. Jeśli korzystamy z papryczki, to kroimy ją drobno.

Mieszamy wodę, ocet, chilli, cukier, ziarna kolendry, sól i dodatek.

Zalewamy warzywa zalewą i przekładamy do słoika.

marchewka zalewa

Czekamy godzinę aż smaki się przegryzą.

W lodówce można spokojnie przechowywać taką marchewkę przez 10 dni.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami