Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat.
Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim.
Składniki
Posypka malinowo-migdałowa:
120 g płatków owsianych
35 g mąki ryżowej
35 mielonych migdałów
5 g cynamonu
30 oleju roślinnego
Bita śmietana:
500 ml śmietany roślinnej (można zastąpić zwykłą)
45 g syropu klonowego
Krem czekoladowy:
połowa bitej śmietany, którą przygotowaliśmy wcześniej
250 g czekolady gorzkiej 70% rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Owoc granatu obrany
Jak przygotować bitą śmietanę z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową?
Składniki na posypkę mieszamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Studzimy.
Ubijamy bitą śmietanę ze śmietany roślinnej i syropu klonowego. Dzielimy ją na 2 części. 1 odstawiamy a do 2 dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladę.
W szklance lub słoiczku układamy warstwowo posypkę, krem czekoladowy, granat i bitą śmietanę, wyciskając ją z rękawa cukierniczego lub nakładając łyżką.
Podajemy ostudzone.