Kanapka Banh mi, które można kupić w wietnamskich barach i w foodruckach to francuska bagietka z azjatycką zawartością. Sycąca, pyszna i egzotyczna – łatwo zastąpi tradycyjne kanapki.
Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki):
bagietka przekrojona na pół
pasztet – 125 g na 2 porcje
ogórek pokrojony w długie paseczki
surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku
kolendra i dymka do posypania
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
Przekrój bułkę wzdłuż. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj wnętrze bagietki, by kanapka nie była sucha. Posmaruj kanapkę grubą warstwą pasztetu. Dołóż dużo warzyw – ogórka i marchewki. Posyp zieleniną.
Taka kanapka jest pyszna. Można ją podawać z jeszcze innymi dodatkami – im więcej tym lepiej. Polecam dodać jeszcze tofu czy ulubione mięso np. pierś z kurczaka
Kanapka z pasztetem po wietnamsku
