Pikantna marchewka po koreańsku

Pikantna marchewka po koreańsku

Tania, łatwa w przygotowaniu i egzotyczna w smaku surówka to ciekawy dodatek do mięs i nostalgiczne wspomnienie z wakacji na wschodzie. Gotową surówkę i przyprawę do niej można kupić w każdym sklepie w krajach byłego Związku Radzieckiego.
Jak “koreańska” surówka trafiła na wschodnie stoły? Koreańczycy mieszkający w ZSRR tradycyjnie zajmowali się sprzedażą surówek i kiszonek na bazarach. Z dostępnych lokalnie składników przygotowywali własne, pikantniejsze niż w kuchni słowiańskiej, ale łagodniejsze niż w koreańskiej nowe smaki, które doskonale pasowały do dań i szybko podbiły serca, wchodząc do żelaznej klasyki kuchni wschodniej. Ponieważ łatwo i szybko się ją robi, a można ją długo przechowywać, myślę że podbije i nasze stoły.

Składniki:

pól kilo marchewki pokrojonej w paski (albo przy pomocy specjalnej obieraczki, która robi długie cienkie paski)
2 łyżki octu
1/4 szklanki oleju
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki przyprawy do marchewki – mieszanki zrobionej z wymieszanych w równych proporcjach mielonego czarnego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, mielonej kolendry, imbiru, gałki muszkatołowej oraz soli (gotową mieszankę można sobie kupić w Internecie lub przywieść z wakacji na wschodzie)
koperek lub natka
Przepis na marchewkę po koreańsku
Marchew zalać octem. Na patelni podgrzać olej i gdy będzie gorący dodać przyprawy, gdy zaczną pachnieć, dodajemy czosnek, mieszamy i zalewamy marchewkę olejem. Uwaga, olej może pryskać.
Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. W zamkniętym pojemniku może być przechowywana tydzień.

marchewka


Related Posts

Ogórki po koreańsku

Ogórki po koreańsku

Bardzo lubię pikantne surówki.  Moje marchewki, rzodkiew i  fasolka kończą zawsze w marynacie z chili. Tym razem nie upiekło się nawet ogórkom.   Składniki: 2  ogórki obrane i posiekane na plasterki sól Sos: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę po łyżce octu, pasty chili, oleju sezamowego i sosu […]

Sałatka: Kiszona marchewka, pomarańcza i melon

Sałatka: Kiszona marchewka, pomarańcza i melon

Jeśli ukisiliście już wielki słój marchewki z tego przepisu i zastanawiacie się co z nim zrobić, to już piszę. Składniki na 2 porcje: połowa litrowego słoika kiszonej marchewki, odsączona z zalewy pomarańcza podzielona na cząstki połówka melona oliwa do pokropienia Plasterki kiszonej marchwi okładamy na […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami