Pikantna marchewka po koreańsku

Pikantna marchewka po koreańsku

Tania, łatwa w przygotowaniu i egzotyczna w smaku surówka to ciekawy dodatek do mięs i nostalgiczne wspomnienie z wakacji na wschodzie. Gotową surówkę i przyprawę do niej można kupić w każdym sklepie w krajach byłego Związku Radzieckiego.
Jak “koreańska” surówka trafiła na wschodnie stoły? Koreańczycy mieszkający w ZSRR tradycyjnie zajmowali się sprzedażą surówek i kiszonek na bazarach. Z dostępnych lokalnie składników przygotowywali własne, pikantniejsze niż w kuchni słowiańskiej, ale łagodniejsze niż w koreańskiej nowe smaki, które doskonale pasowały do dań i szybko podbiły serca, wchodząc do żelaznej klasyki kuchni wschodniej. Ponieważ łatwo i szybko się ją robi, a można ją długo przechowywać, myślę że podbije i nasze stoły.

Składniki:

pól kilo marchewki pokrojonej w paski (albo przy pomocy specjalnej obieraczki, która robi długie cienkie paski)
2 łyżki octu
1/4 szklanki oleju
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki przyprawy do marchewki – mieszanki zrobionej z wymieszanych w równych proporcjach mielonego czarnego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, mielonej kolendry, imbiru, gałki muszkatołowej oraz soli (gotową mieszankę można sobie kupić w Internecie lub przywieść z wakacji na wschodzie)
koperek lub natka
Przepis na marchewkę po koreańsku
Marchew zalać octem. Na patelni podgrzać olej i gdy będzie gorący dodać przyprawy, gdy zaczną pachnieć, dodajemy czosnek, mieszamy i zalewamy marchewkę olejem. Uwaga, olej może pryskać.
Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. W zamkniętym pojemniku może być przechowywana tydzień.

marchewka


Related Posts

Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je […]

Babka marchewkowa

Babka marchewkowa

Jakiś czas temu byłam w Supraślu, gdzie jedną z atrakcji były warsztaty robienia prawdziwej podlaskiej babki. Nie pamiętam oryginalnego przepisu, ale zakładał on dodanie odrobiny marchewki (i dużej ilości kiełbasy), żeby babka była mniej tłusta. Moja wersja została przejęta przez marchewkę – ma piękny pomarańczowy […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami