Przepis z warsztatu o kuchni Singapuru, prowadzonego przez kolektyw Asian Food Foundation,
Jajka przypominają nasze barwione cebulą.
Są ugotowane są w wodzie zabarwionej herbatą, sosem sojowym i przyprawami.
Zapamiętam to na przyszłą Wielkanoc!
Składniki:
8 jajek ugotowanych na półtwardo (5 minut)
Marynata:
2 szklanki wody
łyżka liści herbaty wędzonej (np Lapsang)
pół szklanki sosu sojowego
pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion kopru, cukru
8 gożdzików
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
Przygotować marynatę ze składników powyżej, zagotowując i zostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą.