Ogórki po koreańsku

Ogórki po koreańsku

Bardzo lubię pikantne surówki.  Moje marchewki, rzodkiew i  fasolka kończą zawsze w marynacie z chili. Tym razem nie upiekło się nawet ogórkom.
 
Składniki:
2  ogórki obrane i posiekane na plasterki
sól
Sos:
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
po łyżce octu, pasty chili, oleju sezamowego i sosu sojowego
łyżka podprażonych na patelnii ziaren sezamu
 
Jak przygotować pikantne ogórki?
Ogórki lekko solimy i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę. Odsączamy. Przygotowujemy sos z czosnku i pozostałych składników. Mieszamy z ogórkami. Podajemy schłodzone.


Related Posts

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Sałatka z ogórka, rabarbaru i pumpernikla

Wiosna to czas na rabarbar. Jest pyszny nie tylko w deserach jak ciasto z rabarbarem, ale też jako składnik sałatek na wytrawno. Jest kwaskowaty i świeży, idealnie pasuje do ogórka. Zawsze kiedy kupuję pumpernikiel do tej sałatki, cieszę się, że coś tak pysznego można kupić w każdym sklepie w Polsce. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona […]

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: […]



1 thought on “Ogórki po koreańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *