Ćwikła – buraczki z chrzanem

Ćwikła – buraczki z chrzanem

Jeśli smakowało wam tzatziki chrzanowe i postanowiliście zacząć jeść chrzan nie tylko na Wielkanoc, to dziś wracamy do korzeni. Najbardziej typowym chrzanowym dodatkiem do mięs jest ćwikła. Po co kupować, skoro można ją zrobić samemu

 

Składniki:

ćwierć kilo upieczonych lub ugotowanych w mundurkach buraków

2 czubate łyżki kupnego chrzanu ze słoika

sok i skórka starta z połowy cytryny

szczypta soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

chrzan

Jak przygotować ćwikłę z chrzanem?

Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z chrzanem, cytryną, solą i pieprzem. Podawać schłodzone w lodówce. Część ćwikły można włożyć do małych słoików i zapasteryzować, żeby mieć na przyszłość, gotując słoiki we wrzątku przez minimum 45 minut.

Ćwikła - buraczki z chrzanem


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]




Bitnami