Jeśli nie czytaliście jeszcze „Kuchni Greckiej” George’a Calombarisa, to koniecznie przeczytajcie moją recenzję. Calombaris pokazuje, że tradycyjne greckie przepisy nie są wykute w skale. Możemy je dostosować do okazji i dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż chrzanowy sos tzatziki?
Składniki:
duże opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego (400g)
2 czubate łyżeczki kupnego chrzanu ze słoika
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok i skórka starta z połowy cytryny
10 listków mięty
pęczek koperku
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
duży ogórek szklarniowy – obrany
szczypta soli
Jak przygotować chrzanowy sos tzatziki?
Jogurt wymieszać z chrzanem, cytryną, posiekannymi drobno miętą i koperkiem, pieprzem. Ogórek przekroić na pół i wygrzebać łyżką pestki. Potem zetrzeć go na tarce i posolić. Odsączyć i dodać do jogurtu z przyprawami. Podawać schłodzone w lodówce.