Nie ma lepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis), ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli nie uda Wam się kupić takich wiosennych śledzi, to weżcie podobną ilość zwykłych matjasów i dodajcie płatki jadalnych kwiatów razem z zalewą gruszkową. Jakie kwiaty można jeść? Zobaczcie kilka pomysłów tutaj (klik).
Składniki:
2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki)
pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą
pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone)
Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej?
Śledzie (bez cebuli) odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki, dodać cebulę i zalać zalewą ze słoika z gruszkami. Zostawić na noc. Następnego dnia udekorować gruszkami pokrojonymi na duże kawałki i wiśniami.