Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej

Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej

Nie ma lepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis), ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli nie uda Wam się kupić takich wiosennych śledzi, to weżcie podobną ilość zwykłych matjasów i dodajcie płatki jadalnych kwiatów razem z zalewą gruszkową. Jakie kwiaty można jeść? Zobaczcie kilka pomysłów tutaj (klik).

Składniki:
2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki)

pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą

pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone)

Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej

Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej?

Śledzie (bez cebuli) odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki, dodać cebulę i zalać zalewą ze słoika z gruszkami. Zostawić na noc. Następnego dnia udekorować gruszkami pokrojonymi na duże kawałki i wiśniami.


Related Posts

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze pięknej, czy jest korzystne dla naszego zdrowia i co można z nimi zrobić. Nie zabraknie też zabawnych i pikantnych anegdot. Najlepiej użyć tej książki właśnie jako zielnika i zabrać ją na wycieczkę, na której odnajdziemy naszego bohatera. Mnie udało […]

Ciasto ze śliwkami –  kukurydziane z migdałami

Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *