Co najmniej raz w tygodniu gotuję jakieś danie jednogarnkowe. Zaletą jest nie tylko mała ilość garnków do zmywania, ale też to, że w czasie przygotowania potrawy można zająć się czymś innym. Ponieważ smaki dania mogą się przegryźć, efekt jest zawsze pyszny. To prawdziwy comfort food, który można też przygotować wcześniej i zawekować lub zamrozić a potem tylko podgrzać, ugotować ryż i gotowe. Chili jest lekko pikantne, mieni się wszystkimi kolorami lata.
Polecam wersję wegetariańską, ponieważ łatwiej ją przechowywać niż tradycyjne chili con carne. Jeśli nagotujemy wielki gar na kilka dni, albo chcemy przygotować weki wersja wege jest optymalna.
Składniki chili:
cebula – poszatkowana
szalotka – poszatkowana
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
czerwona papryka pokrojona w paski
4 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
puszka czarnej fasoli
puszka białej fasoli
puszka kukurydzy
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki
szczypta cynamonu
łyżeczka pasty chili
pół łyżeczki otartej skórki z limonki
passata z pomidorów (pół opakowania) lub pomidory w puszce
sos Uncle Ben`s Chilli Con Carne
3 kostki czekolady gorzkiej 70% lub 2 łyzki kakao
opakowanie tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
ugotowany ryż i sok z limonki do podania
Jak przygotować chili?
W garnku podsmaż cebulę, szalotkę i czosnek. Po chwili dodaj paprykę i seler naciowy. Po 5 minutach zamieszaj i dodaj przyprawy, skórkę z limonki oraz puszki, a na końcu – po kolejnych 5 minutach: passatę z pomidorów, czekoladę i sos chili con carne.
Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać wody. Przed podaniem wyłóż na talerz z ryżem, posyp pokrojonym tofu i polej sokiem z limonki.
Thanks a lot for the article.Much thanks again. Awesome. Mcgath