Santa Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo.
Składniki:
garść sałaty lub roszponki – umytej i osuszonej
awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny
kukurydza z puszki – odsączona
czarna fasola z puszki – odsączona
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki
żółty ser starty na tarce
pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno
pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki
4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie)
10 chipsów kukurydzianych typu tortilla
Jak przygotować sałatkę Santa Fe?
Na talerzu układamy sałatę a na niej warstwę awokado, potem pasek kukurydzy, fasolę, paprykę, żółty ser i kurczaka. Kurczaka posypujemy cebulą i daktylami (jeśli ich używamy). Dekorujemy talerz trójkątnymi chipsami kukurydzianymi.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!