Chyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia staje się jeszcze zdrowszy niż na w surowym pomidorze. Czy może być lepiej? Tak! Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Do tego szczypta chili i mam nowe ulubione ciasto na jesienne wieczory przy herbatce.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
szklanka passaty pomidorowej
pół szklanki oleju
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki
opcjonalnie: pestki granatu do dekoracji (po upieczeniu)
Przepis na ciasto czekoladowe z pomidorami i chili
Suche (mąka, proszek, soda, cukier, kakao, chili) składniki dokładnie wymieszać. W misce lub garnku wymieszać mokre składniki (passata, olej, jajka, wanilia). Dodać suche do mokrych i dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem. Keksówkę posamrować olejem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra – dół.
Wygląda bajecznie, takie mokre w środku! Muszę spróbować
Koniecznie!
Jejku! Nigdy bym nie pomyślała, żeby upiec ciasto z pomidorami. Koniecznie muszę spróbować! 🙂
Wszystkie ciasta warzywne są pyszne
Czy zamiast passaty mogą być pomidory z puszki?
Tak, tylko trzeba je wtedy dokładnie zmiskować, żeby ciasto było aksamitnie gładkie. Kiedyś jadłam to ciasto zrobione ze świeżych pomidorów w sezonie, ale pulpa/passata lepsza.
A zamiast cukru ksylitol? 🙂
Oczywiście, że można!
Łał! Jak smakuje tak jak wygląda <3
Ciekawe połączenie smaków
I nie smakuje warzywnie, tylko czekoladowo. Spróbuj koniecznie!