Wielkanoc – co można zrobić wcześniej, zrób wcześniej

Wielkanoc – co można zrobić wcześniej, zrób wcześniej

Lubicie przygotowania wielkanocne?

Wiele osób źle znosi ten czas tuż przed Wielkanocą, kiedy tyle jest do kupienia, ugotowania i udekorowania.

A przecież można zaplanować parce wcześniej, żeby było prosto i łatwo.

Jakiś czas temu na spotkaniu mojego klubu kolacyjnego zastanawialiśmy się, co to znaczy gotować prosto i łatwo. Testowaliśmy przepisy z książki Ottolenghiego, który tak jak ja lubi przepisy, które nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności i sprzętów, takie, które przyrządzisz ekspresowo, ale też takie, które robią się praktycznie same, ale wymagają dużo czasu np. pieczone warzywa.

Kiedy zapraszamy dużą grupę ludzi jak zwykle na Wielkanoc, proste danie to też takie, które można przygotować wcześniej i tylko podgrzać czy podać, żeby nie stresować się, gdy już mamy gości.

Moim zdaniem właśnie takie powinny być święta. Bez pośpiechu, pokrzykiwania na siebie i robienia kilku rzeczy na raz.
Kiedy przygotowujemy wszystko wcześniej możemy rozłożyć prace na kilka dni, żeby każdego dnia mieć tylko jedną rzecz do zrobienia.

maculis_pattern no1. Autorką tego wzoru jest krakowska artystka Alicja Nikodem, która specjalizuje się w grafikach, ilustracjach i wzorach deseni.

Kiedy zaczynamy wcześniej myśleć o Wielkanocy można też bardziej przyłożyć się do dekoracji świątecznych. Pomalować pisanki, posadzić kiełki rzeżuchy, wybrać zastawę i wielkanocne akcenty.
W moim mieszkaniu mam też nowy zielony plakat, który będzie mi towarzyszył przez całą wiosnę.

Co można przygotować wcześniej na święta wielkanocne?

Oprócz dekoracji, które możemy mieć kupione wcześniej i po prostu wyjąć z pudełka, dużo wcześniej możemy zaplanować najpyszniejszą wielkanocną zupę – żurek.

żurek w chlebie

Żurek wielkanocny

Zakwas to trochę mąki, woda i czas. Ale na szczęście można go zrobić nawet miesiąc wcześniej i po prostu mieć w lodówce.
Z zakwasu robimy żurek, ale nie jest nigdzie powiedziane, że musimy go robić na ostatnią chwilę. Żurek jest najlepszy jeśli zrobimy go 2 dni przed świętami i potrzymamy w chłodzie w lodówce lub na balkonie.Oczywiście bez dekoracji – białej kiełbasy i jajka, które dodajemy przed podaniem.

Przepisy na zakwas i żurek

Przepis na paschę z tymiankiem, miodem
Pascha z miodem, tymiankiem i olejem z dyni

W moim przepisie ten deser robi się dosłownie chwilę i zostawia w lodówce na noc do odsączenia. Spokojnie możemy przygotować ją wcześniej i zamrozić, żeby na Wielkanoc po prostu wyjąć z zamrażalki i udekorować.

Składniki:
1,5 białej czekolady (ok 130-150 g)
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
2 łyżki oleju z dynii
skórka z całej cytryny
2 czubate łyżki miodu
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
świeży tymianek – bez gałązek

gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

płynny miód, olej z dyni i tymianek do dekoracji gotowej paschy

Przepis na paschę z tymiankiem, miodem i olejem z dyni
Biała czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawiamy kilka godzin lub przez noc, żeby nadmiar płynu uciekł i żeby pascha trzymała kształt.
Gotową paschę można zamrozić i wyjąć pół godziny przed podaniem.
Przed podaniem przekładamy deser na talerzyk bez gazy, polewamy miodem, kilkoma kroplami oleju z dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Twarożek z botwinką i rzodkiewką
Twarożek warzywny

Jeśli nie jesteśmy fanami deserów, to dokładnie w ten sam sposób możemy przygotować twarożek warzywny .
Spokojnie możemy przygotować go dzień wcześniej i potem tylko podać

Składniki twarożku warzywnego

pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik)
100 g fety
pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g
pół pęczka botwinki drobno pokrojonej
garść umytego i posiekanego szpinaku
pęczek drobno posiekanego koperku
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
gaza opatrunkowa z apteki (pół metrowa) lub muślin i sitko lub durszlak

Przepis na twarożek:
sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Sałatkę spokojnie można przygotować dzień wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć.

Składniki sałatki:
cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek
mała cebula
mały słoiczek sosu tatarskiego
sól
pieprz
200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę,
100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego
6 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
zielony listek do dekoracji (np. bazylii)

Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka).

A co przygotować już bliżej Wielkanocy, żeby było świeższe?
Może schab nadziewany suszonymi owocami? Jeśli zostanie z obiadu będzie go można zjeść z kanapkami.

Schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

Schab nadziewany suszonymi owocami

Składniki:
porcja schabu np. Sokołów
ok 150 g boczku surowego wędzonego
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
50 g suszonych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 ml brandy

natka pietruszki do dekoracji

Pełny przepis:


Related Posts

Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc

Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc

Wielkanoc to czas malowania pisanek, sadzenia kiełków rzeżuchy, wiosennych spacerów w poszukiwaniu kwitnących fiołków i drzew owocowych, wypraw z koszyczkiem do święcenia, Śmigusa-dyngusa i spotkań z rodziną.

Wielkanoc zero waste

Wielkanoc zero waste

Wielkanoc to tak naprawdę 3-dniowy weekend a kupujemy jakby we wtorek miał być potop. Co zrobić, żeby nie zmarnować dekoracji typu rzeżucha, nadmiaru jajek, białej kiełbasy i resztki z otwartej butelki wina?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *