Dziś w ramach inspiracji na niedzielny obiad,będzie zestaw z egzotycznym akcentem, ale w wersji łatwej, bo używamy gotowych mieszanek przypraw, które mają w kilka chwil przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA.
Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku.
Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango
Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu i cayenne, cebuli, tymianku, oraz nasion selera.
Harissa to tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej. Jej wersja w proszku to mieszanka pieprzu cayenne, wędzonego chili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw.
Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej.
Krem z batatów
Składniki:
4 bataty
opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr
2 pory
300 g liści szpinaku
puszka pomidorów pelati
3 łyżki masła orzechowego
3 ząbki czosnku
cytryna
łyżka mąki pszennej
100 ml oleju roślinnego
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml kwaśnej śmietany 18%
3 l bulionu warzywnego z włoszczyzny
łyżeczka Kurkumy
łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego
łyżeczka soli
3 łyżki oleju z pestek dyni
Przepis na krem z batatów
Umyj pora i przekrój go wzdłuż na pół. Odetnij białą część oraz pokrój ją w piórka.
Natomiast kilka zielonych listków pokrój w cieniutkie, długie paski. Pozostałą zieloną część warzywa posyp mąką oraz podsmaż na głębokim tłuszczu do momentu, aż będzie chrupiąca. Na koniec przełóż pora na papierowy ręcznik, aby usunąć z niego nadmiar tłuszczu.
Bataty pokrój na niewielkie kawałki. Czosnek posiekaj, cytrynę podziel w cząstki, a liście szpinaku poszatkuj na cienkie paseczki.
Rozgrzej oliwę w garnku. Na gorącym tłuszczu zeszklij białą część pora wraz z czosnkiem. Do całości dodaj bataty. Zalej wszystko warzywnym bulionem i gotuj przez około 20 minut do momentu, aż bataty będą miękkie. Po tym czasie wrzuć pomidory, wsyp przyprawę Harissa Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr, Kurkumę z Indii Knorr oraz dodaj masło orzechowe. Wszystko gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj.
Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny.
Gulasz z warzyw
Składniki na 5 osób:
400 g ciecierzycy z puszki
opakowanie przyprawy curry np. czerwone curry Knorr
200 g zielonego mrożonego groszku
200 g dyni pokrojonej w kostkę
200 g ziemniaków
200 g marchewki
puszka pomidorów np. pelati
4 szalotki
5 cm kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
2 czerwone chili
limonka
pęczek kolendry
pęczek bazylii tajskiej
5 liści limonki kaffir
4 łodygi trawy cytrynowej
szklanka napoju lub mleka kokosowego
2 łyżki oleju roślinnego
pół szklanki wywaru warzywnego
2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
łyżka cukru brązowego
szczypta soli
Przepis na gulasz z warzyw:
Posiekaj drobno warzywa: cebulę, czosnek, chili, natkę kolendry oraz bazylię. Zetrzyj na tarce imbir. Tłuczkiem rozgnieć łodygi trawy cytrynowej.
Ziemniaki oraz marchewkę pokrój w kosteczkę o wielkości około 1 cm.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij chili, czosnek oraz cebulę. Do garnka dodaj marchew, ziemniaki i trawę cytrynową. Wlej napój kokosowy. Wszystko gotuj pod przykryciem przez około 15 minut do momentu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Następnie dodaj do całości pomidory z puszki, imbir, ciecierzycę, dynię, zielony groszek oraz przyprawy. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Warzywny gulasz dopraw do smaku cukrem, sokiem z limonki i solą.
Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango
Składniki na 4 sztuki:
500 g polędwiczki wieprzowej
opakowanie Przyprawy Cajun Knorr
2 pomidory malinowe
świeże mango
czerwona cebula
limonka
pęczek i kolendry
łyżeczka sosu Worchester
100 ml oliwy z oliwek
szczypta cukru
łyżeczka soli
Przepis na szaszłyki z salsą z mango
Obierz mango i pokrój je w kostkę wielkości 0,5 cm. Podobnie podziel pomidory. Czerwoną cebulę i natkę kolendry drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki. Połącz całość. Dodaj do wszystkiego cukier, sól, sok z limonki oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowaną salsę odstaw na bok.
Mięso oczyść z błon oraz przerostów tłuszczu. Pokrój je w kawałki wielkości około 1 cm, a następnie przełóż do miski. Do całości wlej pozostałą oliwę i sos Worcester, wsyp przyprawę Cajun Knorr oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mięsne kawałki nabij na patyki do szaszłyków. Smaż je lub grilluj przez około 20 minut, odwracając je co jakiś czas. W przypadku, gdy mięso nie będzie jeszcze odpowiednio usmażone, wydłuż czas smażenia o 5 minut.
Gotowe szaszłyki podawaj z salsą mango.