Lato to sezon na świeżą fasolkę szparagową: żółtą, zieloną i mamut. Wybieramy ją ze względu na smak i korzyści dla naszego zdrowia. Ma właściwości zasadotwórcze i jest polecana w diecie osób, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu.
Fasolka szparagowa ma niską wartość energetyczną a jest bogata w błonnik, beta-karoten, witaminy A, B, C, E i K oraz minerały – cynk, mangan i żelazo.
Jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny w pierwszym
trymestrze ciąży.
Fasolka to roślina strączkowa, więc nie należy jeść jej na surowo, gdyż zawiera ciężkostrawną fazynę, która neutralizuje się w trakcie obróbki cieplnej. A szkoda, bo wygląda pysznie i jest chrupka.
W kuchni polskiej najczęściej jest utopiona w maśle i bułce tartej – a przecież można zdrowiej.
Zobaczcie przepis na fasolkę duszoną w pomidorach bez tłuszczu.

Składniki:
kilo obranej i umytej fasolki szparagowej
pół kilo małych pomidorów
cebula – obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku – pokrojone na plasterki
po dużej szczypcie płatków chili, pieprzu, czosnku niedźwiedziego i soli
Przepis na fasolkę w pomidorach
Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę.
Fasolkę włożyć do garnka – nie trzeba jej suszyć po umyciu. Dodać obrane pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy.
Gotować od zimnego garnka przez ok 15 minut.
