Szaszłyki kojarzą się z wakacyjnym grillowaniem, kiedy to pogoda na zewnątrz jest wprost stworzona do przekąsek tego typu. Okazuje się jednak, że takie danie idealnie sprawdzi się również w wersji z piekarnika, na przykład jako kolacja. W jaki sposób przygotować szaszłyki z piekarnika z kurczakiem? Jaki rodzaj marynaty wybrać?
Z czego zrobić szaszłyki z kurczaka z piekarnika?
Podstawowa kwestia dotyczy doboru odpowiednich składników. Mięso z kurczaka jest powszechnie wykorzystywane w każdym polskim domu, jednak należy je zestawić z dodatkami, które podkreślą jego aromat. Świetnie w tym przypadku sprawdzą się owoce i warzywa. Szczególnie pierwsza z wymienionych opcji wydaje się być interesująca, ponieważ smak ananasa lub melona będzie stanowił rewelacyjne dopełnienie bukietu aromatów.
Szaszłyki na grilla z kurczakiem można również przygotować z warzyw. Do tego celu warto wykorzystać aktualną zawartość lodówki – papryka, ogórek, cukinia, cebula i marchew znajdą się najpewniej w każdej kuchni, dlatego przekładając kurczaka warzywnymi dodatkami można nie tylko stworzyć pyszne danie na kolację, ale również i „oczyścić” lodówkę z zalegających pojedynczych produktów. Alternatywą jest wykorzystanie grzybów. Szczególnie w sezonie jesiennym pieczarki lub prawdziwki będą świetnie komponować się z soczystością mięsa drobiowego.
Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka
Każdy rodzaj dania – zarówno tego obiadowego, jak i na kolację – wymaga odpowiedniej mieszanki przypraw. Szaszłyki z kurczaka powinny zatem odpowiednio wcześniej zostać zamarynowane, aby smaki wymieszały się ze sobą. Najlepiej zdecydować się na taki ruch kilka godzin przed włożeniem dania do piekarnika. Gwarantuje to wówczas pełnię aromatu i walory smakowe na wysokim poziomie.
Marynatę można przygotować na bazie oliwy lub oleju, a z przypraw dostępnymi opcjami będzie słodka papryka, kminek, chili, tymianek i oregano. Rewelacyjne podkreślenie smaku jest możliwe do osiągnięcia dzięki dodaniu kilku kropli cytryny oraz soli i pieprzu.
W przypadku przygotowywania marynaty również istnieje pełna dowolność, dlatego można wykorzystać swoją ulubioną mieszankę. Na rynku są dostępne również gotowe zestawy, które są dedykowane szaszłykom lub sałatkom gyros – one także świetnie się sprawdzą, zwłaszcza w przypadku ograniczonej ilości czasu na gotowanie.
Jak przygotować szaszłyki?
Szaszłyki z kurczaka na grilla nie wymagają ustawiania temperatury i odpowiedniego termoobiegu – po prostu całość ląduje na ruszcie. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku przygotowywania tego dania w piekarniku, jednak bez obaw! Całość jest banalnie prosta i nawet amatorzy gotowania z pewnością podołają temu zadaniu.
Piekarnik należy odpowiednio rozgrzać, ustawiając temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Następnie po odczekaniu kilku minut ułóż szaszłyki na papierze do pieczenia, który wyląduje na blasze piekarnika. Całość powinna znaleźć się na środkowym poziomie, aby obróbka termiczna mięsa zachodziła równomiernie. Do procesu przygotowywania kolacji tego typu nie będzie potrzebny żaden rodzaj tłuszczu – jego funkcję przejmie bowiem marynata do szaszłyków z kurczaka, która zawiera dodatek oliwy lub oleju. Ustawienia piekarnika powinny znajdować się w pozycji grilla, aby mięso w wolnym tempie podlegało obróbce. Po upłynięciu około 30 minut całość można wyjąć i voilà – kolacja gotowa!
Szaszłyk na kurczaka z grilla – zdrowy i pożywny posiłek
Białe mięso drobiowe jest jednym z najzdrowszych, dlatego nie należy przesadnie ograniczać jego spożycia. W zestawieniu z bukietem warzyw, owoców lub grzybów stanowi pełnowartościowy posiłek, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Szaszłyki na grilla z kurczaka sprawdzą się znakomicie jako uniwersalne danie. Mogą być one serwowane zarówno jako obiad lub kolacja, jak również klasyczna przekąska imprezowa. Odkryj potencjał tego dania i stań się prawdziwą mistrzynią lub mistrzem szaszłyków z grilla!