Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc

Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc

….żeby cieszyć się świętami a nie siedzieć w kuchni

Wielkanoc to czas malowania pisanek, sadzenia kiełków rzeżuchy, wiosennych spacerów w poszukiwaniu kwitnących fiołków i drzew owocowych, wypraw z koszyczkiem do święcenia, Śmigusa-dyngusa i spotkań z rodziną.
To też po prostu dodatkowy dzień wolny, który możemy przeznaczyć na randkę czy oglądanie serialu.
Oczywiście, o ile nie przysypie nas robota w kuchni i nie wmawiamy sobie, że wszystko ma być na tip top i lepiej niż u sąsiada.

A może by tak w tym roku postawić na szybkie przepisy a zaoszczędzony czas przeznaczyć na zgłębiane świątecznych zwyczajów? Być może taka decyzja wynikać będzie z tego, że przygotowania zaczniemy za późno i nie będzie innej opcji niż last minute a może świadomie wybierzemy slow święta.
Większość tych przepisów wygląda tak efektownie, że nikt nie domyśli się jak szybko udało się je zrobić.

Wielkanoc zwyczaje

Sadzenie kiełków jest proste. Daje dużo radości i nie zajmuje dużo czasu a kiedy rzeżucha wyrośnie możemy nią udekorować stół, albo przerobić ją na pyszną zupę wielkanocną.
Malowanie pisanek ma pogański rodowód. Pisanki robi się nawet w krajach islamskich jak Uzbekistan, bo to symbol nowego życia, odradzającej się przyrody, wiosny i po prostu dobra zabawa. W wielu domach gra się w wybitki, uderzając pisankami przeciwko sobie. Ten, którego jajko się nie rozbiło, wygrywa.
Podobnie Śmigus-dyngus, czyli zwyczaj oblewania bliskich wodą i składania wizyt znajomym. Dlaczego by nie odwiedzić przyjaciół?

Wielkanoc to też wspaniały czas na podróżowanie. Pogoda jest wiosenna a wiele miejsc pozwala przyjrzeć się wielkanocnym tradycjom.
Nie trzeba jechać do Włoch czy Hiszpanii. Na małopolskich wsiach można spotkać Siudą Babę, czyli mężczyznę który smaruje sadzą młode panny.
No dobrze. Ale jednak jakieś wielkanocne śniadanie i obiad trzeba rodzinie podać.

Co będziemy w tym roku jeść na Wielkanoc?

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

To świetny pomysł na święta, ale jeszcze lepszy na sprzątanie lodówki po nich, gdy zostanie nam za dużo jajek na twardo i szynki. Jest pyszna, efektowna i robi się ją dosłownie chwilkę. Najlepiej wygląda podana w szklanej salaterce.

Składniki
cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek
mała cebula
mały słoiczek sosu tatarskiego
sól
pieprz
200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę,
100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego
6 jajek ugotowanych na twardo
pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
zielony listek do dekoracji (np. bazylii)

Przepis na warstwową sałatkę wielkanocną
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka).

Sałatkę układamy warstwowo. Na początek: brokuł, potem połowa cebuli z sosem tatarskim, potem szynka, groszek cukrowy, białka jajek, druga połowa cebuli z sosem i na końcu szczypiorek. Wierzch sałatki posypujemy żółtkiem i dekorujemy czymś zielonym np. listkiem bazyli lub szczyptą szczypiorku.

jajko herbaciane

Wielkanocne jajka herbaciane po chińsku

Wielkanoc może się odbyć bez wielu rzeczy, ale nie bez pisanek i kolorowych jajek. Najlepsze są naturalne barwniki jak łuski cebuli, liście czerwonej kapusty i wędzona herbata.

Składniki:
8 jajek ugotowanych na półtwardo (5 minut)
Marynata:
2 szklanki wody
łyżka liści herbaty wędzonej (np Lapsang)
pół szklanki sosu sojowego
pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion kopru, cukru
8 goździków
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu

Przepis na jajka herbaciane

Przygotować marynatę ze składników powyżej, zagotowując i zostawiając ją na 10 minut w garnku, żeby herbata naciągnęła. Ugotowane jajka wyjąć z wody, delikatnie obtłuc skorupki, ale nie obierać. Jajka włożyć do garnka z marynatą i gotować 5 minut. Przed podaniem ostudzić w garnku z zalewą.

Pasta jajeczna z sardynkami

Pasta jajeczna z sardynkami

Pasta jajeczna to najlepszy śniadaniowy przepis. Robi się ją dosłownie chwilkę a natychmiast przenosi nas w świat dzieciństwa i świętowania. Najzdrowsza jest z sardynkami i z domowym pieczywem. W tym roku będę mieć na stole chleb bio na naturalnym zakwasie z piekarni Putka. Bochenki są małe i cieżkie, więc można będzie spróbować past kanapkowych z chlebem pszenno – żytnim bio, razowym z jagodami goji lub z chlebem żytnim bio.

Składniki:

puszka sardynek razem z olejem
2 jajka ugotowane na twardo
pół małej cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę
2 łyżki jogurtu greckiego
natka pietruszki do dekoracji

Jak przygotować pastę jajeczną z sardynkami?
Wszystkie składniki oprócz natki miksujemy na gładką masę. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem.

chleb bio putka
Zupa z rzeżuchy

To dużo zdrowsza i lżejsza opcja niż tradycyjny żurek. Nie trzeba przejmować się zakwasem, dietą, ani tym, że przesadzimy ze świątecznym obżarstwem. To też dobry sposób, żeby zagospodarować rzeżuchę, która była ozdobą świątecznego stołu, lub którą wyhodowaliśmy sobie sadząc domowe kiełki.

Składniki:

pęczek włoszczyzny – obranej
2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane
po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju

4 garście kiełków rzeżuchy
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki
2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny)

4 jajka ugotowane na twardo – obrane i przekrojone na pół

Pełny przepis na zupę z rzeżuchy

Zupa z rzeżuchy

Schab nadziewany tuńczykiem

Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym.

Składniki:
ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku
2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy
3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
świeżo zmielony pieprz
7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę
garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji
cebula – drobno pokrojona
pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji)

Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem z sosem tatarskim:

Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato

Schab po warszawsku

Wolicie bardziej tradycyjne nadzienie niż tuńczyk? Nie ma problemu schab po warszawsku nadziewany jest jajkiem. Bardzo wielkanocny przepis w dodatku w nowoczesnej, szybkiej wersji.

Składniki:
ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (lub domowego)
4 jajka ugotowane na twardo
mała cebula – drobno pokrojona
3 czubate łyżki chrzanu
dymka drobno pokrojona (zostawiamy trochę do dekoracji) – może być też szczypiorek
garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji
świeżo zmielony pieprz
Pełny przepis na schab po warszawsku:

Schab po warszawsku – nowoczesna wersja

Pascha z tahiną i chałwą wełnistą

Pascha z tahiną i chałwą wełnistą

A najlepszy wielkanocny deser? To proste! Pascha!

Pascha jest prosta, ale potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu. Można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Dekoracje możemy dowolnie zmieniać a efekt będzie na pewno powalający

Składniki:

2 czubate łyżki pasty sezamowej tahini
3 czubate łyżki miodu
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki

opakowanie sezamków do dekoracji
chałwa wełnista do dekoracji – do kupienia w sklepie arabskim lub internecie. Czasami nazywa się to pashmak. Jakby nie było to kupna wata cukrowa.
opakowanie gazy opatrunkowej do odsączenia

Przepis na paschę z tahiną i chałwą wełnistą
Tahinę, miód i serek dokładnie mieszamy z mascarpone i likierem. Dodajemy śliwki i mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła.
Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy chałwą wełnistą i sezamkami.

Przepis na tort kanapkowy

Tort kanapkowy

Nie lubicie słodyczy? To może coś bardziej widowiskowego, ale dalej z jajkiem i na śniadanie?
Polecam tort kanapkowy z rybkami w puszce. Więcej nie trzeba!

Składniki:
opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek)

warstwa tuńczykowa:
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości)
pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli
6 czarnych oliwek ze słoika
łyżka kaparów ze słoika
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
pół pęczka koperku

warstwa sardynkowa:
puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki)
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli
2 łyżki jogurtu greckiego
pół pęczka koperku

krem do tortu:
opakowanie 100 g serka twarogowego (typu Almette) – u mnie ziołowy

dekoracja:
100 g wędzonego łososia w plastrach
ogórek umyty i pokrojony na cienkie plasterki
łyżka kawioru lub krewetek (opcjonalnie)
kilka czarnych oliwek
ćwierć pomarańczy lub cytryny pokrojone na cząstki

Pełny przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami


Related Posts

Wielkanoc zero waste

Wielkanoc zero waste

Wielkanoc to tak naprawdę 3-dniowy weekend a kupujemy jakby we wtorek miał być potop. Co zrobić, żeby nie zmarnować dekoracji typu rzeżucha, nadmiaru jajek, białej kiełbasy i resztki z otwartej butelki wina?

Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna

Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna to jeden z niedocenionych i najpyszniejszych przepisów. Każdy fan sernika pokocha też paschę.

Danie pochodzi z kuchni wschodniej. Składniki paschy miały symbolizować nadejście wiosny (nabiał, jajka) i obfitość (bakalie).



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *