“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

Kiedy znana blogerka, jak Alicja z wegannerd, wydaje książkę, zawsze ma dylemat – jak pokazać typowe dla siebie smaki i zestawienia zupełnie nowym czytelnikom, a jednocześnie zaskoczyć tych, którzy już ją znają z bloga czy samą blogerkę z warsztatów.

Najprościej jest być sobą: postawić na przekazywane w rodzinie przepisy i na dania, które smakują naszym znajomym. Po prostu docenić to, co sprawdzone, proste, zwyczajne i co naprawdę jest podawane na naszych stołach. Na tym właśnie polega piękno i bezpretensjonalność tej książki.

 

A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też po pięknych ilustracjach autorki (w końcu nie bez kozery studiowała na ASP). Roślinne przepisy pomagają nam zostać królowymi poranka przy śniadaniu, zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną.
Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek, sycące zupy, warzywne burgery i pasztety. Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka.
Co bym ugotowała z tej książki?
Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser będą ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe.
Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać 8 listopada w czasie premiery książki w Kubek i Ołówek w Warszawie.

 

 

Wegan Nerd Alicja Rokicka

Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Alicja Rokicka
Rok wydania: 2016
liczba stron: 320
Oprawa: twarda


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, olej konopny, oraz mleko konopne. W moim przepisie znajdziecie nasiona konopi – mogą być […]

Jak samemu zrobić ser wegański?

Jak samemu zrobić ser wegański?

Sery wegańskie smakują podobnie klasyczne produkty i są przy tym niezwykle zdrowe, pożywne i możemy z łatwością zrobić je samemu. W zależności od składników i rodzaju sera wegańskiego, będzie on obfitował w szereg właściwości odżywczych typowych dla produktów roślinnych.



1 thought on ““Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *