Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić białko konopne, olej konopny, oraz mleko konopne. W moim przepisie znajdziecie nasiona konopi – mogą być całe, prażone, albo łuskane. Siemię konopne zawiera witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, wapń, oraz troszkę cynku, fosforu i magnezu. Nasiona konopi wzbogacają klasyczną pikantną sałatkę z soczewicy i cebuli. Żeby nie było zbyt ciężko jest jeszcze pęczak, a żeby kolor był ładniejszy dodajemy kapary i chrupiące pestki granatu.
Składniki dla 6 osób:
300 g zielonej lub czarnej soczewicy – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu
150 g pęczaku – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu
100 g pomidorów suszonych w oleju ze słoika – odsączonych i drobno pokrojonych
2 czerwone cebule – drobno posiekane
po 4 łyżki oleju (ze słoika pomidorów) i octu jabłkowego
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
po łyżce musztardy i chili (np. harissy)
po ćwierć łyżeczki soli, kuminu mielonego cynamonu i sumaku
100 g kaparów ze słoika (zostawiamy kilka do dekoracji)
2 pęczki drobno posiekanej natki pieruszki
garść siemienia konopnego (nasiona konopi siewnej) do posypania na koniec
pestki z całego granatu do dekoracji
Przepis na sałatkę z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu
Ugotowaną i odsączoną soczewicę wymieszać z ugotowanym pęczakiem, pomidorami, cebulą, przyprawami i kaparami. Odstawić na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Po tym czasie wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana. sałatkę można podać w dużej misce lub w kilku mniejszych miseczkach dla każdej osoby oddzielnie. Sałatkę posypać nasionami konopii, kaparami i pestkami granatu.
Świetny przepis! Ostatnio dłużej siedzę w kuchni i sprawdzam nowe przepisy; chętnie wypróbuję i ten 🙂
Napisz koniecznie jak wyszło!
Można zaskoczyć gości taką sałatką. 🙂 Jest mało popularna i ciekawa jestem smaku. Do tej pory zaobserwowałam, że na stołach królują głównie grecka, warzywna z majonezem i makaronowa. A tutaj tak pomysłowo i egzotycznie.
Polecam!
Połączenia soczewicy i pęczaku jeszcze nie próbowałam, ale jak widać wszystko przede mną 🙂
Bardzo dobrze smakują razem