Jeśli czytasz mojego bloga, to wiesz, że uwielbiam wschodnie sałatki np. mimoza czy winegret.
Absolutną klasyką jest śledzik pod pierzynką warzywną, który dziś będzie w lżejszej, tuńczykowej wersji. Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki.
Składniki:
4 duże ugotowane ziemniaki
2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone
puszka tuńczyka dobrej jakości
opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
opakowanie gotowych tartych buraków np. krajanka buraczkowa (odsączone)
majonez Winiary wymieszany pół na pół z małym opakowaniem jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz
Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu z majonezem, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka i potem buraki, przykryte resztą jogurtu i popieprzone.