Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki.
Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki.
Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.
Składniki sałatki winegret:
seler korzeniowy ugotowany ze skórką
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 marchewki ugotowane ze skórką
opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki
4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
po puszce groszku i białej fasoli (odsączonych z zalewy)
sos winegret:
2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę.
Przygotowanie:
Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
[nokaut-offers-box url=’/delikatesy/–najpopularniejsze.html’ template=”carrusel”]