Pisałam już, że zdarza mi się gotować w kółko to samo danie, nieznacznie tylko zmieniając dodatki? Jednym z takich dań jest leczo, które ostatnio było grane ze szparagami, a dziś jest podawane z botwinką. Botwinka nadaje piękny kolor, to idealna opcja dla osób, które nie szaleją za smakiem buraków, ale chciałyby jeść ich więcej ze względu na walory zdrowotne. Jak warzywa sezonowe, to warzywa sezonowe!
Składniki na leczo z botwinką:
2 duże cebule pokrojone w piórka
4 różnokolorowe papryki pokrojone w paski
2 małe cukinie
duży pęczek botwinki
2 opakowania pomidorów krojonych lub opakowanie passaty
łyżka oliwy
wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu
Cebule podsmażamy. Po chwili dodajemy paprykę, a gdy się lekko obsmaży pokrojoną w talarki cukinię. Mieszamy. Jeśli jest za gęste, można dodać wody. Na wierzch kładziemy posiekaną drobno botwinkę razem z mini buraczkami i liśćmi. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, pomidory i dusimy jeszcze kilka minut.