Na moim blogu znajdziesz sporo przepisów na dania z topinamburu. Zwykle pod każdym przepisem jest wiele komentarzy, w których wszyscy piszą, że wygląda smakowicie, ale że sami nigdy tego warzywa nie jedli. Albo że pierwszy raz spróbowali, dopiero widząc ten przepis.
A przecież kiedyś było to bardzo popularne warzywo na polskim stole. Nazywano je słonecznikiem bulwiastym, bo część naziemna jest wysoka jak słonecznik. A my jemy część podziemną, czyli pyszne orzechowe w smaku bulwy.
Pokochają je zwłaszcza osoby, które dbają o to, żeby ich brzuszek był zadowolony i … działkowcy. Topinambur zawiera inulinę, która dobrze działa na jelita. Jest też najprostszy na świecie w uprawie. Wystarczy kupić pół kilo topinamburu, pokroić na kawałki i posadzić jak ziemniaki. Rośnie sam!
Jeśli nie jesteśmy działkowcami, to topinambur można kupić w dyskontach i na bazarach.
Dlaczego jeszcze nie jest popularny? Przede wszystkim nie wiemy co z nim robić. Może kilka przepisów na dania z topinamburem pomoże?
To bardzo uniwersalne warzywo, które możemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy w zapiekance.
Dużo lepszy jest jednak na surowo. Wtedy jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę lub sałatkę. W każdej postaci będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki. Po upieczeniu ich w piekarniku z odrobiną syropu klonowego (70 stopni, ok. 40 minut) będziemy mieć pyszne chipsy z topinamburu.
Warto przekonać się samemu czy polubimy to warzywo.
Co można ugotować z topinamburu?
Zupy z topinamburem
Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach z Julianem Karewiczem w Electrolux Taste Center jadłam pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego.
Krem z topinamburu
Składniki:
kilo topinamburu-obranego ze skórki
litr mleka
litr bulionu
pół litra śmietany 36%
syrop klonowy
100 ml likieru Amaretto
po dużej szczypcie: gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z Amaretto i przyprawami. Zupę najlepiej podawać z czipsami ze skórek topinamburu.
Zupa grzybowa z topinamburem
Jeśli nie wiesz, czy na pewno topinambur Ci posmakuje najlepiej zacząć od dodania odrobiny do potrawy, którą już znasz i gdzie dodajesz zwykle inne warzywa.
Składniki:
250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc
pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki
cebula – obrana i przekrojona na pół
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
duża szczypta: kminku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
kilka listków laurowych
5 suszonych plasterków jabłek
5 suszonych śliwek bez pestek + po jednej na każdy talerz do podania
5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie)
olej tłoczony na zimno (do dekoracji)
szczypiorek lub dymka (do dekoracji – posiekany)
Pełny przepis na zupę grzybową z topinamburem znajdziesz tutaj.
Hummus z topinamburu
Składniki:
kilka kawałków topinamburu – ugotowanych w mundurkach
puszka ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
pół łyżeczki kuminu
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
ząbek czosnku przetarty przez praskę
Przepis na hummus z topinamburu
Ugotowany topinambur obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować z odsączoną (z zalewy) ciecierzycą, tahiną, kuminem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
Śledź z topinamburem i z nasionami konopi
Składniki:
5 filetów śledziowych w oleju
cebula drobno pokrojona
2 bulwy topinamburu – umyte i oskrobane
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
Nasiona konopi:
ćwierć szklanki octu jabłkowego
ćwierć szklanki sosu sojowego
ćwierć szklanki wody
ćwierć szklanki nasion konopi
ząbek czosnku
listek laurowy
łyżeczka cukru
Przepis na śledzia z topinamburem i z nasionami konopi
Nasiona konopi gotować ze wszystkimi składnikami zalewy na małym ogniu przez pół godziny. Jeśli mamy czas to zostawiamy je w zalewie na noc i odcedzamy przed samym podaniem.
Śledzia kroimy na kilkucentymetrowe paski, mieszamy z cebulą oraz z surowym topinamburem pokrojonym w cienkie plasterki i skropionym sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na noc, żeby śledź stał się mniej słony. Przed podaniem mieszamy z nasionami konopi odcedzonymi z zalewy.
Topinambur pieczony
Jeśli wolisz dania pieczone, to dodaj topinambur np. do zapiekanki. Jest jeszcze lepszy niż pieczone ziemniaki i zastąpi je w każdej tego typu potrawie. To chyba najmniej kontrowersyjne danie, które będzie smakować każdemu.
Składniki na zapiekankę z serem:
pół kilo topinamburu ze skórką (wyszorowanego szczotką i podgotowanego przez 5 minut w wodzie bez obierania)
szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki
100 ml śmietany
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
ząbek czosnku przetarty przez praskę
100 g żółtego sera startego na tarce
kilka filecików anchois (opcjonalnie)
Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj.
Topinambur kiszony
To jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później.
Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu:
solanka: litr wody i łyżka soli
kilo bulw topinamburu – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw
4 ząbki czosnku
korzeń chrzanu obrany i przekrojony na pół
2 listki laurowe
Pełny przepis na kiszony topinambur znajdziesz tutaj.
Sałatka z topinamburu
Jeśli zapytacie, jaki jest mój ulubiony sposób jedzenia tego warzywa, to, pomimo że wszystkie powyższe są pyszne, to u mnie wygrywa zawsze topinambur na surowo.
Jeśli go zjecie na surowo, już nigdy nie będziecie o nim myśleć jako o biednym kuzynie ziemniaka. To po prostu zupełnie inna jakość. Moje ulubione przepisy to: kimchi z topinamburem i rzodkiewką dla fanów dań pikantnych oraz sałatka z topinamburem i fasolą dla tych, którzy wolą łagodniejsze dania.
Przy gotowaniu wspaniale słucha się podcastów. Chcesz się przekonać? Posłuchaj najnowszego odcinka mojego podcastu!