Super proste gotowanie – recenzja

Super proste gotowanie – recenzja

Mam wiele książek kucharskich, ale najbardziej lubię proste przepisy typu gotujemy z 5 składników takie jak ta wydana przez Reader’s Digest czy Jamiego Olivera. Korzystam z nich najczęściej, bo właśnie tak gotuję na co dzień. Mało składników, ale dobrej jakości. Szybko i prosto, żeby móc zjeść coś pysznego zaraz po przyjściu z pracy. Bez niepotrzebnego kombinowania, długiej listy zakupów i stania przy garach.
Dlatego ucieszyła mnie nowość wydawnictwa Jedność – “Super proste gotowanie. Nie więcej niż 6 składników”. Dzięki tej książce możemy ugotować coś w krótkim czasie, niewielkim wysiłkiem i bez marnowania żywności.

Zanim kupić książkę, musisz wiedzieć, że to tłumaczenie włoskiego oryginału, więc będzie tu sporo klasyków kuchni śródziemnomorskiej jak makarony cacio pepe czy aglio olio, risotta i dania warzywne. Jest tu też jednak sporo modnych nowości. Włoska kuchnia rządzi, ale niestety część z proponowanych 6 składników jest kiepsko dostępna w Polsce jak radicchio, kasza z płaskurki a część nie jest taka znowu tania jak we Włoszech np. karczochy czy niektóre sery. Jest też kilka pomyłek w tłumaczeniu, które mogą utrudnić nam gotowanie i robienie zakupów np. kasza jaglana jest tłumaczona jako proso, więc ryzykujemy, że nachodzimy się próbując kupić coś co mamy pod nosem np. to “proso” czy “liście buraka”. Na szczęście tłumaczenie Jana Nowaka jest lepsze niż w innej nowości tego wydawnictwa “Made in Italy”, która brzmi jakby tłumaczył ją pan Google Translate.

Bardzo podoba mi się za to, że książka podkreśla jak ważna jest dobra organizacja w kuchni, dobre składniki i zero waste. Bardzo podobają mi się też same przepisy, bo są naprawdę proste, smakowite i dostępne dla każdego.

 

Co bym ugotowała z tej książki?

Dobrze wygląda smażona polenta z szynką, humus z fasolki szparagowej, caprese z mozzarelli i truskawek, risotto z pomarańczą i brokułem, łosoś z groszkiem cukrowym, szparagi z sosem z kaparów i carpaccio z fenkułu i owoców. A na deser budyń z soku z winogron i konfitura z chia. Super proste!

Super proste gotowanie. Nie więcej niż 6 składników Wydawnictwo: Jedność

 

Super proste gotowanie. Nie więcej niż 6 składników
Praca zbiorowa
Wydawnictwo: Jedność
Stron: 416
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2017


Related Posts

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

Wielu rodziców, nie tylko tych, którzy mają w domu Tadka Niejadka zastanawia się, jak rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe malucha, żeby jako dorosły mógł dobrze funkcjonować w naszym pełnym fast foodów społeczeństwie. Gdy już wiemy, co ugotować dziecku, żeby mu smakowało i wyszło na zdrowie, pozostaje pytanie: jak ugotować jeden obiad dla dużych i małych, a nie dla każdego coś innego, […]

“Smakowite prezenty”-recenzja

“Smakowite prezenty”-recenzja

Jeśli kupowanie prezentów dla rodziny kojarzy wam się nie tylko z radością obdarowywania, ale też ze stresem, kolejkami i wydatkami warto przemyśleć jadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe. Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje. Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je przygotować, ozdobić i zapakować, podarowanie domowych wyrobów to nie tylko łakoć czy dowód sympatii, ale też […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *