Jednym z moich ulubionych letnich śniadań jest panzanellla – włoska sałatka z pomidorów i sucharków. To coś pomiędzy kanapką a sałatką. Dużo warzyw, sycąca i pełna smaku. Wystarczy mieć dobre pomidory i trochę czerstwego chleba. Co jednak zrobić zimą, kiedy dojrzałe pomidory są bardzo drogie, albo jeśli nie mamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami.
Jeśli zabierasz ją jako lunch do pracy możesz zrezygnować z czosnku a jeśli nie jesz mięsa, ta sałatka będzie też pyszna bez anchois. Na moim blogu jest też letnia wersja panzanelli z tuńczykiem (zobacz przepis).
I byle do lata, kiedy nie trzeba będzie używać do niej pomidorow z puszki. Tymczasem do doskonały przepis zero waste, który zapobiegnie marnowaniu warzyw czy chleba.
Składniki:
7 sucharków
ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
sok i skórka starta z połowy cytryny
pół puszki fasoli (zachować zalewę z puszki)
puszka pomidorów całych (zachować sok z puszki) – pokrojonych na duże kawałki
2 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki
papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki
mały ogórek szklarniowy (lub pół dużego)– obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony
mała cebula czerwona – cienko pokrojona w piórka i posolona
6 filetów z anchois (opcjonalnie)
kilka listków bazylii do dekoracji
garść kaparów
chlust oliwy do dekoracji
Przepis na panzanellę – włoską sałatkę z pomidorów
Sucharki ułożyć na talerzu (jeden obok drugiego). W miseczce wymieszać czosnek, pieprz, sok i skórkę z cytryny, oraz sok z odsączonej puszki pomidorów i fasoli. Zalać sucharki tym sosem. Ułożyć na nich pomidory i paprykę. Posypać kawałkami ogórka i cebuli. Udekorować anchois, bazylią, kaparami i odrobiną oliwy. Podawać od razu.