Pascha wielkanocna to jeden z niedocenionych i najpyszniejszych przepisów świątecznych. A przecież każdy fan sernika pokocha też paschę.
Danie pochodzi z kuchni wschodniej. Składniki paschy miały symbolizować nadejście wiosny (nabiał, jajka) i obfitość (bakalie). Tradycyjnie pascha miała kształt piramidy, bo przygotowywano ją w specjalnych formach do paschy. Dziś są odsączamy je po prostu w durszlaku lub na sitku.
Najlepsze jest to, że zawsze robi wrażenie na gościach a dodatki można dowolnie zmieniać, żeby się nie nudzić i testować nowe smaki. Równie pyszna jest wersja paschy bez żółtek, bez nadmiaru cukru i bez śmietany. Można ją zamrozić, więc nic się nie zmarnuje i nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę.
Klasyczny przepis na paschę wymaga specjalnej drewnianej formy, którą kupujemy w Internecie lub w cerkwi ;).
Składniki to:
800 g zmielonego tłustego twarogu
7 zółtek
3 białka ubite na sztywną masę ze szczyptą soli
sok z połówki cytryny
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
200 g bakalii (np. figi, płatki migdałów, orzechy, skórka pomarańczowa) – zostawić garstkę do dekoracji
gaza z apteki do odsączenia i świeczka do dekoracji
Przepis na klasyczną paschę.
Twaróg ucieramy z cukrem, żółtkami i masłem. Dodajemy sok z cytryny, bakalie i białka. Dokładnie mieszamy. Złożoną i związaną formę wykładamy gazą od środka i ustawiamy na talerzyku szerszą stroną do góry. Masę twarogową wlewamy do formy i dociskamy deseczką . Wstawiamy na dobę do lodówki, żeby odciekła. Przed samym podaniem wyjmujemy paschę z formy i dekorujemy bakaliami. Podajemy z zapaloną świeczką,
Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się tłustą od masła, przesłodzoną paschę z toną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj.
Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają!
1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami
Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić!
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła
pół szklanki cukru pudru
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik)
po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i kardamonu
4 czubate łyżki kakao
200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki lub muślin
kakao do dekoracji
listki mięty, kilka mrożonych owoców lub jadalne kwiaty do dekoracji
Pełen przepis na paschę tutaj.
2. Pascha wielkanocna z masłem orzechowym
A może wersja z masłem orzechowym? Prosta i pyszna.
Składniki na paschę orzechową:
kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik (1 kg)
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki masła orzechowego
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
orzeszki ziemne solone do dekoracji
czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji
Pełen przepis na paschę tutaj.
3. Pascha wielkanocna z kiwi i matchą
Wiosna to czas nowalijek, kiedy rządzi kolor zielony. Dlatego warto przetestować zieloną pachę z kiwi i matchą.
Składniki
pół kilo serka naturalnego lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
3 czubate łyżki miodu
sok i skórka z cytryny
100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji)
50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji)
2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina)
4 kiwi (2 do środka i 2 na później do dekoracji
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku
Pełen przepis na paschę tutaj.
4. Pascha wielkanocna kokosowo-migdałową w stylu raffaello.
Lubicie te kulki kokosowe-migdałowe? Zobaczcie jak dobrze pasują do pachy!
Składniki:
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji)
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka do dekoracji)
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki lub suszonej miechunki
kilka czekoladek rafaello do dekoracji
kilka miechunek wraz z listkami do dekoracji – w Biedrze nazywa się to physalis
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
Pełen przepis na paschę tutaj.
5. Pascha wielkanocna z ziarnami kawy
To jeden z najstarszych przepisów na moim blogu. Pomimo upływu czasu smak dalej daje radę! Jeśli jesteście przywiązani do klasycznej paschy z masłem i żółtkami, to warto zacząć od tego deseru.
Składniki:
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
100 g masła
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego
łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)
ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram
tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)
Pełen przepis na paschę tutaj.
A na deser jeszcze kilka przepisów – przecież paschy nigdy za wiele.
6. Pascha z tahiną i chałwą wełnistą
A najlepszy wielkanocny deser? To proste! Pascha!
Pascha jest prosta, ale potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu. Można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Dekoracje możemy dowolnie zmieniać a efekt będzie na pewno powalający
Składniki:
2 czubate łyżki pasty sezamowej tahini
3 czubate łyżki miodu
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
opakowanie sezamków do dekoracji
chałwa wełnista do dekoracji – do kupienia w sklepie arabskim lub internecie. Czasami nazywa się to pashmak. Jakby nie było to kupna wata cukrowa.
opakowanie gazy opatrunkowej do odsączenia
Przepis na paschę z tahiną i chałwą wełnistą
Tahinę, miód i serek dokładnie mieszamy z mascarpone i likierem. Dodajemy śliwki i mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła.
Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy chałwą wełnistą i sezamkami.
7. Pascha z tymiankiem i olejem z dyni
Składniki:
1,5 białej czekolady (ok 150 g)
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
2 łyżki oleju z dynii
skórka z całej cytryny
2 czubate łyżki miodu
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
świeży tymianek – bez gałązek
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
płynny miód, olej z dyni i tymianek do dekoracji gotowej paschy
Przepis na paschę z tymiankiem i olejem z dyni
Biała czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawiamy kilka godzin lub przez noc, żeby nadmiar płynu uciekł i żeby pascha trzymała kształt.
Gotową paschę można zamrozić i wyjąć pół godziny przed podaniem.
Przed podaniem przekładamy deser na talerzyk bez gazy, polewamy miodem, kilkoma kroplami oleju z dyni i dekorujemy świeżym tymiankiem.
8. Pasha z pomarańczami i granatem
Składniki:
1,5 białej czekolady (ok 150 g)
opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
2 łyżki oleju z dynii
2 czubate łyżki miodu
skórka z całej pomarańczy
kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
pestki granatu i płatki chabra (opcjonalnie) do do dekoracji gotowego sernika
2 czerwone pomarańcze do dekoracji
Przepis na paschę z pomarańczami
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami (serek, olej, miód, skórka i olejek pomarańczowy, śliwki). Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt.
Przed podaniem przełożyć deser na talerzyk (bez gazy), udekorować pomarańczami pokrojonymi na pół plasterki i pestkami granatu, posypać płatkami chabrów.