Wielkanoc w Polsce to czas marnowania żywności i tycia z przejedzenia. Dlatego na moim blogu staram się polecać przepisy, które będą lżejszą wersją tradycyjnych przepisów i pomysły na to jak nia marnować. Doskonałym przepisem z tego cyklu jest pascha, bo możemy ją zamrozić nie tracąc nic ze smaku. Dzięki temu nie musimy przygotować jej na ostatnią chwilę, kiedy nie mamy czasu. Możemy też zamrozić ją nie przed, tylko po Wielkanocy, żeby to co zostało, nie zmarnowało się w czasie, kiedy mamy zbyt wiele dań, których nie można w podobny sposób przechować.
A co zrobić, żeby nie skończyć z ciążą spożywczą?
Przejadanie się kończy się często niestrawnością i wzdęciami. Moja pascha zawiera mniej cukru i nie jest tak ciężka jak tradycyjna. Nie oszukujmy się jednak. Nie będzie to przecież jedyna potrawa na naszym wielkanocnym stole i raczej nie skończy się na jednym kawałku.
- Jedz powoli, dokładniej przeżywaj. Lepiej jeść po trochu przez cały dzień niż zbyt dużą porcję na raz (tak, wiem, przez święta to trudne).
- Pamiętaj o składnikach zawierających błonnik, który znajduje się np. w warzywach, siemieniu lnianym czy płatkach zbożowych. Błonnik poprawia perystaltykę jelit
- Nie pij zbyt dużo przy posiłku. Podobnie jak z jedzeniem należy pić powoli, unikać gazowanych napoi i picia przez słomkę. Zamiast coli warto wypić miętę czy herbatę.
- Ogranicz cukier. W przepisie na paschę są tylko 3 łyżki miodu. To wystarczy aż nadto.
stole. - Obserwuj czy dobrze czujesz się po spożyciu niektórych składników. Jeśli masz wrażliwy żołądek ogranicz spożywanie chleba, fasoli, kapusty, brukselki i soczewicy.
- Jeśli to nie pomoże, to można wyjątkowo wspomóc się suplementami diety.
A tymczasem zobaczcie przepis na pyszną, ale odchudzoną i odcukrzoną paschę. Będzie tradycyjnie i nowocześnie z nutą kokosowo-migdałową.
Składniki na paschę kokosowo-migdałową
kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji)
3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka do dekoracji)
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki lub suszonej miechunki
kilka gotowych kulek z wiórków kokosowych do dekoracji
kilka miechunek wraz z listkami do dekoracji – w Biedrze nazywa się to physalis
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
Przepis na paschę kokosowo-migdałową
W dużej misce wymieszać serek z mascarpone, amaretto, miodem, migdałami, wiórkami i śliwkami (lub miechunką jeśli jej używamy). Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą i przełożyć do niego masę kokosowo-migdałową. Zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekał na talerzyk.
Po tym czasie odwinąć z gazy i przełożyć na talerzyk. Pascha sama z siebie będzie miałą ładny wzorek od gazy, ale można ją jeszcze udekorować podsmażonymi na patelni płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, kulkami i miechunkami. Miechunki wydają się egzotycznym składnikiem, ale można je kupić w dyskoncie za kilka złotych. Gdyby się nie udało możemy użyć łatwiej dostępnej suszonej miechunki.
Paschę można przygotować wcześniej i zamrozić. Wtedy łatwiej ją też jest przewieźć, jeśli nie spędzamy świąt w domu. Wystarczy wyjąć ją z zamrażarki pół godziny przed podaniem.