Pascha z masłem orzechowym

Pascha z masłem orzechowym

Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy. Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami.
Smakuje słodko – słonym masłem orzechowym, moimi ulubionymi wędzonymi śliwkami i czekoladą.

 

Pascha potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu, ale za to można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Nic się nie zmarnuje, bo jeśli coś nam zostanie po świętach, to spokojnie może trafić znowu do zamrażalki.

Najbardziej lubię uproszczoną wersję bez żółtek i śmietany. Koniecznie ze śliwkami i czekoladą ta jak w tym przepisie. Nie jest to wprawdzie danie dietetyczne, ale za to sprawi nam dużo radości na Wielkanoc i będzie zdobić nasz wielkanocny stół.

pascha orzechowa

Składniki na paschę orzechową

kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik (1 kg)
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki masła orzechowego

garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku

orzeszki ziemne solone do dekoracji
czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji

 

 

Przepis na paschę z masłem orzechowym i śliwkami

Serek dokładnie mieszamy z mascarpone, cukrem z wanilią, miodem i masłem orzechowym. Dodajemy śliwki i czekoladę. Mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę.
Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła.

Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy orzeszkami, czekoladą i dodajemy akcent wielkanocny – u mnie czekoladki w kształcie jajek.

Jeśli zostanie nam trochę paschy lub jeśli chcemy przygotować ją wcześniej, żeby nie mieć za dużo pracy na raz na Wielkanoc, to paschę możemy zamrozić. Wtedy po prostu wyjmujemy ją z zamrażarki pół godziny przed podaniem.

W wersji zamrożonej pascha wygląda tak:

pascha orzechowa


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]

Pascha kokosowo-migdałowa i jak nie pęknąć na Wielkanoc

Pascha kokosowo-migdałowa i jak nie pęknąć na Wielkanoc

Wielkanoc w Polsce to czas marnowania żywności i tycia z przejedzenia. Dlatego na moim blogu staram się polecać przepisy, które będą lżejszą wersją tradycyjnych przepisów i pomysły na to jak nia marnować. Doskonałym przepisem z tego cyklu jest pascha, bo możemy ją zamrozić nie tracąc nic ze smaku. Dzięki temu nie musimy przygotować jej na ostatnią chwilę, kiedy nie mamy czasu. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *