Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy. Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami.
Smakuje słodko – słonym masłem orzechowym, moimi ulubionymi wędzonymi śliwkami i czekoladą.
Pascha potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu, ale za to można ją przygotować wcześniej i zamrozić. Nic się nie zmarnuje, bo jeśli coś nam zostanie po świętach, to spokojnie może trafić znowu do zamrażalki.
Najbardziej lubię uproszczoną wersję bez żółtek i śmietany. Koniecznie ze śliwkami i czekoladą ta jak w tym przepisie. Nie jest to wprawdzie danie dietetyczne, ale za to sprawi nam dużo radości na Wielkanoc i będzie zdobić nasz wielkanocny stół.
Składniki na paschę orzechową
kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik (1 kg)
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki masła orzechowego
garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki
garść kropelek czekoladowych do pieczenia lub pół czekolady drobno posiekanej (zostawić odrobinę do dekoracji)
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku
orzeszki ziemne solone do dekoracji
czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji
Przepis na paschę z masłem orzechowym i śliwkami
Serek dokładnie mieszamy z mascarpone, cukrem z wanilią, miodem i masłem orzechowym. Dodajemy śliwki i czekoladę. Mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę.
Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła.
Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy orzeszkami, czekoladą i dodajemy akcent wielkanocny – u mnie czekoladki w kształcie jajek.
Jeśli zostanie nam trochę paschy lub jeśli chcemy przygotować ją wcześniej, żeby nie mieć za dużo pracy na raz na Wielkanoc, to paschę możemy zamrozić. Wtedy po prostu wyjmujemy ją z zamrażarki pół godziny przed podaniem.
W wersji zamrożonej pascha wygląda tak: