Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się paschę z toną bakalii we wszystkich smakach, śmietaną i większą ilością cukru. Chyba tak będzie lepiej:
Składniki:
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
100 g masła
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego
łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)
ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram
tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)
Co robić?
Cukier ucieramy z miękkim masłem na gładką masę. Jeśli masz zwykły cukier to dłużej, jeśli cukier puder to krócej. Chyba że nie przeszkadza Ci, że cukier chrzęści w zębach.
Nie przerywając ucierania, dodajemy żółtka (po jednym), a następnie ser i mascarpone (stopniowo), posiekaną czekoladę (osobiście lubię większe kawałki), śliwki i ziarna kawy. Sitko wykładamy gazą (opatrunkową z apteki lub muślinem). Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby odciekła.
Rano wykładamy na talerz i dekorujemy.