Wielkanoc jest coraz bliżej i warto pomyśleć już o menu. Jeśli macie ochotę na nowocześniejszą wersję klasycznej paschy, która jest szybsza i bezproblemowa w porównaniu z klasycznym przepisem, to zobaczcie przepis na paschę z kiwi, suszonymi śliwkami i matchą. Jest pyszna, efektowna i odświętna. Nikt się nie dowie, że robi się ją dosłownie chwilkę i że przepis jest prosty jak drut.
Idealna sprawa też na świąteczne śniadania!
Warto spróbować, zwłaszcza że pascha to jeden z niedocenionych, pysznych przepisów świątecznych a dodatki można dowolnie zmieniać. Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają! Zwłaszcza że jest to wersja paschy bez żółtek, nadmiaru cukru i śmietany. Taki prosty sernik bez pieczenia.
Składniki
pół kilo serka naturalnego lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
3 czubate łyżki miodu
sok i skórka z cytryny
100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji)
50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji)
2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina)
4 kiwi (2 do środka i 2 na później do dekoracji
gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku
Przepis na wielkanocną paschę z kiwi, śliwkami i matchą
Serek naturalny wymieszać z mascarpone, miodem, wanilią i cytryną. Dodać pokrojone drobno śliwki, czekoladę. matchę i 2 kiwi (obrane i pokrojone na małe kawałki) i dokładnie wymieszać. Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą. Przełżyć masę serową i wstawić do lodówki lub przy niskiej temperaturze na balkon, żeby uciekała na podstawkę typu garnek lub talerz przez noc (a najlepiej całą dobę).
Gotową paschę wyłożyć na talerz i udekorować pozostałymi 2 kiwi pokrojonymi w plasterki, kilkoma śliwkami i posypać czekoladą.