Przepisy na szybkie ciasto z truskawkami doskonale sprawdzą się latem. Galaretka podkreśli orzeźwiający smak owoców. Oprócz truskawek warto sięgnąć po inne owoce sezonowe, takie jak maliny, jagody czy brzoskwinie. Ciasto możemy przełożyć dowolną masą lub podać z bitą śmietaną. Dobrze schłodzone, dorówna lodom domowym oraz najlepszym koktajlom owocowym. Przyjrzyjmy się, jak zrobić szybkie i łatwe ciasto z truskawkami.
Szybkie ciasto z truskawkami – na jakim spodzie?
Szybkie ciasto z truskawkami wykonane na biszkopcie jest najbardziej popularne. Aby wykonać biszkopt, wystarczą trzy składniki. Są to jajka, mąka oraz cukier. Gdy upieczemy ciasto, możemy dodatkowo przełożyć je masą. Latem hitem jest ciasto z owocami oraz bitą śmietaną. Wystarczy ułożyć truskawki na biszkopcie, zalać je lekko stężałą galaretką i odstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Ciasto z truskawkami na kruchym cieście jest bardziej sycące niż biszkopt. Oprócz składników takich jak jajka, mąka oraz cukier zawiera ono bowiem tłuszcz. Do wyboru mamy masło lub margarynę. Niektóre przepisy na kruche ciasto zawierają także dość specyficzny składnik – smalec. Ponieważ jest to stosunkowo suche ciasto, w tym przypadku warto zdecydować się na masę o smaku śmietankowym lub waniliowym.
Do zrobienia ciasta z truskawkami możemy także wykorzystać ciasto francuskie. Kupimy je gotowe w wielu sklepach spożywczych. Należy pokroić je na mniejsze części, nałożyć na każdą z nich odrobinę budyniu lub twarogu na sernik oraz kilka truskawek i upiec w piekarniku. Tak przygotowane ciasto francuskie na słodko najlepiej smakuje tuż po upieczeniu – na ciepło. Warto pamiętać o tym, że z ciasta francuskiego możemy wykonać wiele smacznych oraz szybkich przekąsek, także wytrawnych.
Ciasto z truskawkami: szybkie i wilgotne. Czym je skropić?
Co zrobić, aby biszkopt był wilgotny? Biszkopt z truskawkami oraz galaretką będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli przed nałożeniem owoców skropimy ciasto. Możemy użyć do tego czarnej herbaty z cukrem. Niektórzy dodają do herbaty odrobinę alkoholu, na przykład rumu. Zamiast herbaty możemy użyć wody z sokiem z cytryny oraz cukrem. Świetnym sposobem jest skropienie ciasta słodzonym napojem gazowanym – najlepiej bez owocowego smaku oraz aromatu – na przykład oranżadą. Trik ten możemy także stosować w przypadku innych ciast, takich jak wuzetka czy tort.
Szybkie ciasto z mrożonymi truskawkami – z galaretką lub bez
W przypadku osób, które nie mają czasu lub cierpliwości, aby czekać, aż galaretka stężeje, idealny będzie przepis na szybkie ciasto z mrożonymi truskawkami i galaretką. To przepyszna przekąska na słodko do popołudniowej kawy. Cienki spód, kremowa masa oraz dobrze schłodzone owoce w galaretce sprawiają, że wypiek ten podbił serca największych smakoszy. To wyjątkowe ciasto smakuje, jakby było robione ze świeżo zerwanych owoców.
Mrożone owoce możemy także wykorzystać do ucieranego ciasta z truskawkami – bez galaretki. Najczęściej robione jest ono na oleju. Aby owoce nie zapadły się w cieście podczas pieczenia, warto oprószyć je delikatnie mąką lub tartą bułką. Oprócz owoców możemy dodać do ciasta drobno pokrojoną gorzką czekoladę. W smaku przypomina ono nieco babkę. Ze względu na kwaskowaty smak owoców najczęściej podaje się je posypane cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z truskawkami bez pieczenia – na biszkoptach lub herbatnikach
Szybkie ciasta z truskawkami i galaretką możemy także wykonać bez pieczenia. Niezbędne będą do tego gotowe ciastka, takie jak biszkopty lub herbatniki. Wykładamy nimi blaszkę, nakładamy na nie masę serową lub mascarpone, układamy truskawki i zalewamy je lekko stężałą galaretką. Ciekawego smaku oraz wyglądu nadamy temu deserowi, zygzakiem polewając truskawki polewą czekoladową. Przed podaniem takie ciasto należy dobrze schłodzić.
Z początkiem lata ciasto z truskawkami jest hitem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec je poza sezonem. Biszkopt z mrożonymi owocami oraz galaretką jest łatwy w wykonaniu. Z pewnością wzbudzi on miłe wspomnienia zimą.