Twarożek z migdałów

Twarożek z migdałów

Twarożek wegański to idealny przepis, jeśli lubisz mleko migdałowe i nie lubisz marnować żywności. Kiedy odsączysz już mleko migdałowe, masy która zostaje nie wyrzucamy, tylko przerabiamy na pyszny twarożek, który można jeść z chlebem albo solo.
Przepis pochodzi z warsztatów,  które prowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.

Składniki:
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody
sól
pieprz
sok z 1,5 cytryny
rzodkiewka posiekana w kostkę do środka
liście bazylii i rzodkiewka pokrojona w plasterki do dekoracji
drobno posiekane: szczypiorek, natka pietruszki, liście dowolnych ziół np. bazylii, mięty czy tymianku)

Jak przygotować wegański twarożek?
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać. Najlepiej zostawić je na noc w wodzie, żeby zmiękły. W blenderze (najlepiej kielichowym) zmiksuj migdały z 4 szklanki zimniej wody. Przelej otrzymane mleko przez gazę. Pozostałe wytłoki wyciśnij przez szmatkę. Mleko migdałowe to pyszny zamiennik zwykłego mleka, ale dziś interesuje nas właśnie ten produkt powstawania mleka migdałowego, ponieważ można z niego zrobić pyszny twarożek. Jak?
Do masy pozostałej po odciśnięciu mleka dodajemy sok z cytryny, rzodkiewkę i zieleninę. Mieszamy. Dekorujemy rzodkiewką. Gotowe!
twarożek z migdałów
Szybko, prawda?


Related Posts

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Uwielbiam twarożek na śniadanie. Zwykle jem klasyczny ze szczypiorkiem, albo wegański z migdałów, ale jeśli mam czas poprzedniego dnia, to robię truskawkowy twarożek jogurtowy. Robi się go szybko, ale potem trzeba go odstawić na 24h do lodówki lub wiosną na balkon. Jest pyszny, delikatny i przypomina trochę w smaku labneh. Lebneh to właśnie taki delikatny twarożek zrobiony z gęstego greckiego czy bałkańskiego […]

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *