Twarożek wegański to idealny przepis, jeśli lubisz mleko migdałowe i nie lubisz marnować żywności. Kiedy odsączysz już mleko migdałowe, masy która zostaje nie wyrzucamy, tylko przerabiamy na pyszny twarożek, który można jeść z chlebem albo solo.
Przepis pochodzi z warsztatów, które prowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.
Składniki:
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody
sól
pieprz
sok z 1,5 cytryny
rzodkiewka posiekana w kostkę do środka
liście bazylii i rzodkiewka pokrojona w plasterki do dekoracji
drobno posiekane: szczypiorek, natka pietruszki, liście dowolnych ziół np. bazylii, mięty czy tymianku)
Jak przygotować wegański twarożek?
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać. Najlepiej zostawić je na noc w wodzie, żeby zmiękły. W blenderze (najlepiej kielichowym) zmiksuj migdały z 4 szklanki zimniej wody. Przelej otrzymane mleko przez gazę. Pozostałe wytłoki wyciśnij przez szmatkę. Mleko migdałowe to pyszny zamiennik zwykłego mleka, ale dziś interesuje nas właśnie ten produkt powstawania mleka migdałowego, ponieważ można z niego zrobić pyszny twarożek. Jak?
Do masy pozostałej po odciśnięciu mleka dodajemy sok z cytryny, rzodkiewkę i zieleninę. Mieszamy. Dekorujemy rzodkiewką. Gotowe!
Szybko, prawda?