Materiał Partnera
Kruche ciasteczka to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Kto z nas nie pamięta smaku maślanych ciasteczek z domową konfiturą, które robiły nasze babcie? Kruche ciasteczka łatwo się przechowuje, dlatego zawsze można je mieć pod ręką w razie odwiedzin niespodziewanych gości. Przedstawiamy prosty przepis na kruche ciasteczka oraz różne wariacje na ich temat, które będą doskonałym dodatkiem do kawy w chłodne jesienne dni.
Prosty przepis na kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka mają delikatny i maślany smak. Można je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladową polewą. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Dokładne proporcje mogą się nieco różnić, ale podstawowe składniki zawsze pozostają takie same: mąka pszenna, zimne masło, jajko, cukier i czasem szczypta soli. Przyda się oczywiście również papier do pieczenia oraz foremki do ciastek, dzięki którym wykroisz odpowiednie wzory. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie takiego ciasta:
Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła, które powinniśmy przed wyrobieniem ciasta posiekać nożem,
- 1 jajko,
- ⅓ lub ½ szklanki cukru, najlepiej trzcinowego,
- aromat waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
- cukier puder do oprószenia ciasteczek.
Jak przygotować ciasto?
Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Po jego wyrobieniu należy zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przynajmniej przez 30 minut w lodówce. Możesz też włożyć je na kilka minut do zamrażarki. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy dowolne kształty. Możesz wykorzystać do tego szklankę albo ulubione foremki do ciastek. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do ich zrumienienia. To bardzo prosty przepis na kruche ciasteczka, które mogą przybierać dowolne kształty. Znajdziesz foremki okolicznościowe na święta, klasyczne gwiazdki i uniwersalne serduszka, które z pewnością zachwycą najmłodszych łasuchów.
Kruche pierożki z nadzieniem
Kruche ciasteczka można ozdabiać na różne sposoby. Najczęściej wykorzystujemy do tego cukier puder, czekoladę albo konfiturę. Z kruchego ciasta możesz też zrobić aromatyczne pierożki. Ze schłodzonego ciasta wycinamy wtedy odpowiedniej wielkości kółka i na ich środek kładziemy dżem lub krem karmelowy, następnie zlepiamy brzegi, tworząc małe pierożki i wkładamy do piekarnika. Nie musisz się przejmować, jeśli krem będzie lekko wyciekał podczas pieczenia. W żaden sposób nie wpłynie to na wyjątkowy smak ciasteczek. Maślane pierożki doskonale smakują z nadzieniem karmelowym z dodatkiem soli morskiej lub domowymi powidłami.
Domowe pieguski i kruche ciasteczka z okienkiem
Do kruchych ciasteczek możesz również dołożyć tabliczkę drobno pokrojonej gorzkiej lub deserowej czekolady, wzbogacając ich smak i urozmaicając fakturę. Kruche ciasteczka w tym samym kształcie można złożyć ze sobą, umieszczając pomiędzy nimi masę kajmakową albo konfiturę. Niezwykle efektownie będą się również prezentować ciasteczka z okienkiem. Wystarczy przygotować dwa rodzaje dużych okrągłych ciastek tej samej wielkości. Połowa z nich powinna mieć kształt najzwyklejszego kółka, a w drugiej połowie musisz wyciąć w środku przed pieczeniem kształt gwiazdki lub serduszka za pomocą małej foremki. Po upieczeniu na pełne ciastko nakładasz dżem lub masło orzechowe, następnie zakrywasz je drugim ciastkiem z okienkiem.
Kruche ciasteczka na jesienne wieczory
Kruche ciasteczka to idealny dodatek do popołudniowej kawy i herbaty, który przeniesie Cię w świat Twojego dzieciństwa. Takie ciasteczka mogą być przygotowane na wiele sposobów. Łatwo też się je przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku i długo nie tracą swoich walorów smakowych.