Proste przepisy na kruche ciasteczka, które zrobią furorę tej jesieni

Proste przepisy na kruche ciasteczka, które zrobią furorę tej jesieni

Materiał Partnera

Kruche ciasteczka to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Kto z nas nie pamięta smaku maślanych ciasteczek z domową konfiturą, które robiły nasze babcie? Kruche ciasteczka łatwo się przechowuje, dlatego zawsze można je mieć pod ręką w razie odwiedzin niespodziewanych gości. Przedstawiamy prosty przepis na kruche ciasteczka oraz różne wariacje na ich temat, które będą doskonałym dodatkiem do kawy w chłodne jesienne dni.

Prosty przepis na kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka mają delikatny i maślany smak. Można je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladową polewą. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Dokładne proporcje mogą się nieco różnić, ale podstawowe składniki zawsze pozostają takie same: mąka pszenna, zimne masło, jajko, cukier i czasem szczypta soli. Przyda się oczywiście również papier do pieczenia oraz foremki do ciastek, dzięki którym wykroisz odpowiednie wzory. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie takiego ciasta: 

Potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła, które powinniśmy przed wyrobieniem ciasta posiekać nożem,
  • 1 jajko,
  • ⅓ lub ½ szklanki cukru, najlepiej trzcinowego,
  • aromat waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek.

Jak przygotować ciasto?

Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Po jego wyrobieniu należy zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przynajmniej przez 30 minut w lodówce. Możesz też włożyć je na kilka minut do zamrażarki. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy dowolne kształty. Możesz wykorzystać do tego szklankę albo ulubione foremki do ciastek. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do ich zrumienienia. To bardzo prosty przepis na kruche ciasteczka, które mogą przybierać dowolne kształty. Znajdziesz foremki okolicznościowe na święta, klasyczne gwiazdki i uniwersalne serduszka, które z pewnością zachwycą najmłodszych łasuchów.

Kruche pierożki z nadzieniem

Kruche ciasteczka można ozdabiać na różne sposoby. Najczęściej wykorzystujemy do tego cukier puder, czekoladę albo konfiturę. Z kruchego ciasta możesz też zrobić aromatyczne pierożki. Ze schłodzonego ciasta wycinamy wtedy odpowiedniej wielkości kółka i na ich środek kładziemy dżem lub krem karmelowy, następnie zlepiamy brzegi, tworząc małe pierożki i wkładamy do piekarnika. Nie musisz się przejmować, jeśli krem będzie lekko wyciekał podczas pieczenia. W żaden sposób nie wpłynie to na wyjątkowy smak ciasteczek. Maślane pierożki doskonale smakują z nadzieniem karmelowym z dodatkiem soli morskiej lub domowymi powidłami. 

Domowe pieguski i kruche ciasteczka z okienkiem

Do kruchych ciasteczek możesz również dołożyć tabliczkę drobno pokrojonej gorzkiej lub deserowej czekolady, wzbogacając ich smak i urozmaicając fakturę. Kruche ciasteczka w tym samym kształcie można złożyć ze sobą, umieszczając pomiędzy nimi masę kajmakową albo konfiturę. Niezwykle efektownie będą się również prezentować ciasteczka z okienkiem. Wystarczy przygotować dwa rodzaje dużych okrągłych ciastek tej samej wielkości. Połowa z nich powinna mieć kształt najzwyklejszego kółka, a w drugiej połowie musisz wyciąć w środku przed pieczeniem kształt gwiazdki lub serduszka za pomocą małej foremki. Po upieczeniu na pełne ciastko nakładasz dżem lub masło orzechowe, następnie zakrywasz je drugim ciastkiem z okienkiem. 

Kruche ciasteczka na jesienne wieczory

Kruche ciasteczka to idealny dodatek do popołudniowej kawy i herbaty, który przeniesie Cię w świat Twojego dzieciństwa. Takie ciasteczka mogą być przygotowane na wiele sposobów. Łatwo też się je przechowuje w szczelnie zamkniętym pojemniku i długo nie tracą swoich walorów smakowych.


Related Posts

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Pierniczki wigilijne z cynamonem

Ostatnio naszło mnie na pierniczki i testowałam kilka przepisów. Zaczęło się od tego, że szefowa wróciła z Göteborga z wielką paczką kupnych szwedzkich ciastek cynamonowych w kształcie serduszek (pepparkakorów), których zjadłam osobiście połowę. Dla mnie takie ciasteczka to kwintesencja Świąt i najlepsze pierniczki. Na choinkę, do dekorowania, do chrupania. Są chrupkie, pikantne i cieniutkie.  Nie żeby coś miała do katarzynek czy grubych ciastek […]

Ciasteczka na Boże Narodzenie – najciekawsze pomysły

Ciasteczka na Boże Narodzenie – najciekawsze pomysły

Boże Narodzenie nieodmiennie kojarzy się z zapachem piernika i pierniczków, sernika i kruchych ciasteczek, które pogryzamy mimochodem, przechodząc z kubkiem gorącej herbaty



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *