Ciasto wuzetka – polecany przepis

Ciasto wuzetka – polecany przepis

Ciasto wuzetka jest niezwykle efektowne i smakuje doskonale. Mimo, iż nie wymaga dużo pracy i nie jest czasochłonne, można z powodzeniem zaserwować je podczas ważnych uroczystości. Czekoladowe, z lekką warstwą bitej śmietany, zachwyca zarówno miłośników słodkości w klasycznym wydaniu, jak i osoby preferujące lekkie i niezbyt słodkie wypieki. Wuzetka to jeden z deserów, który z łatwością przygotujesz samodzielnie. Skorzystaj ze sprawdzonych rad i spróbuj.

Wuzetka ciasto – jakie składniki są podstawą przepisu?

Ciasto wuzetka to efektowny, czekoladowy przekładaniec z warstwą bitej śmietany, polany polewą czekoladową i udekorowany bitą śmietaną. Aby mówić o wuzetce potrzebujemy kilku prostych składników. Wtedy wypiek na pewno się uda, a Ty pochwalisz się przed najbliższymi znajomością oryginalnej receptury.

Aby wykonać ciasto wuzetkę koniecznie musisz mieć 2/3 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 450, oraz taką samą ilość ciemnego kakao. Możesz dodać też pół łyżeczki proszku do pieczenia. Koniecznie przygotuj siedem jaj. Powinny być w temperaturze pokojowej. Do wypieku dodaj cukier. W oryginale przepisu jest zapis o całej szklance cukru, jednak jeżeli chcesz uzyskać mniej słodki smak ciasta, możesz dodać trochę mniej. Ciasto wuzetka może być wtedy mniej kaloryczne, jak ciasto daktylowe. Aby wykonać oryginalną masę do wuzetki przyda Ci się litr bardzo zimnej śmietanki 36%, takiej do ubijania i deserów, 1/3 szklanki cukru pudru oraz dwa stabilizatory do ubitej śmietanki (produkt typu śmietan-fix).

Polewę do ciasta wuzetka wykonasz z 200 g czekolady deserowej i 200 ml śmietanki 30%. Dodatkowo zaparz filiżankę czarnej herbaty do nasączenia ciasta oraz powidła śliwkowe lub marmoladę wieloowocową do posmarowania ciasta.

Ciasto wuzetka – sprawdzony przepis na udany wypiek, czyli na co zwrócić uwagę?

Aby przepis wyszedł idealnie, konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji składników oraz przestrzeganie temperatury produktów, z których przygotowujesz masę. Bardzo ważna jest również wielkość blachy do pieczenia, temperatura pieczenia oraz czas potrzebny do idealnego wyrośnięcia ciasta. Ciasta z owocami wymagają mniej dbałości o temperaturę składników. Tam, gdzie pojawia się masa śmietanowa, koniecznie warto jej przestrzegać.

Wuzetka wymaga zastosowania ogrzanych jaj. Najlepiej wyjmij je z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania wypieku. Śmietanka, której użyjesz do ubicia, koniecznie musi być mocno schłodzona. Aby uniknąć efektu rozmoczonego ciasta, którego nie da się pokroić, do nasączenia użyj małej ilości herbaty, a warstwa powideł lub marmolady powinna być bardzo cienka. Masę śmietanową nakładaj na całkowicie wystudzony, a najlepiej odrobinę schłodzony spód. Ciasto krój po kilku godzinach chłodzenia.

Wuzetka ciasto – przepis krok po kroku

Przygotowywanie ciasta wuzetki rozpocznij od wykonania ciasta kakaowego. Ubij białka z cukrem na sztywno, następnie dodaj do nich po jednym żółtku. Do puszystej, jasnej masy dodaj wymieszaną mąkę (opcjonalnie z proszkiem do pieczenia) oraz kakao. Całość wymieszaj i przelej do blachy o wymiarach 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.Po całkowitym wystudzeniu wyjmij ciasto z blachy i przekrój poziomo na dwie części. Ciasto możesz umieścić w chłodnym pomieszczeniu na czas przygotowywania masy.

Śmietankę (bardzo zimną) ubij dokładnie z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając śmietan-fixy. Na warstwę ciasta nasączoną czarną herbatą nałóż cienką warstwę powideł lub marmolady. Rozsmaruj równo. Dla wielbicieli owocowych smaków sprawdzi się również ciasto pleśniak. Następnie wyłóż masę śmietanową, pozostawiając pół szklanki masy do dekoracji. Na warstwie śmietanowej umieść drugą część ciasta.

Całość ozdób polewą (do zagotowanej śmietanki wrzuć połamaną na kawałki czekoladę deserową, wymieszaj) i kleksami bitej śmietany, wyciśniętymi przez szprycę lub rękaw cukierniczy.

Przepis na wuzetkę ciasto – co jest kluczem udanego wypieku?

Przepis na ciasto wuzetkę nie jest skomplikowany, a sekretem udanego wypieku jest brak pośpiechu i zachowanie odpowiedniej temperatury. Jeżeli warstwę śmietanową nałożysz na nieprzestudzone ciasto, masa może się zwarzyć, opaść, a ciasto rozpłynie się przy krojeniu. Aby uniknąć niezwartej konsystencji, marmoladę i nasączenie stosuj w niewielkiej ilości. Polewę czekoladową wystudź przed nałożeniem na ciasto, a dekoracje śmietanowe nakładaj na całkowicie chłodną polewę. Przetestuj również ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *