Szparagi pojawiają się w sklepach już teraz, ale sezon na nie rozpoczyna się dopiero w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Kochamy je nie tylko dlatego, że są sezonowe. Są lekkostrawne, a ich smak dobrze komponuje się z sosami, mięsem i innymi warzywami. Posiadają także wiele substancji odżywczych i składników mineralnych,
Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby były jędrne i sprężyste, bo nawet jeśli owiniemy je ściereczką w lodówce, to za długo nie poleżć. Szparagi należy najpierw umyć. Białe obieramy obieraczką do warzyw i obcinamy twarde końcówki — około 1/3 długości od dołu.
Jakie są najlepsze przepisy na szparagi? Zobacz dlaczego je kochamy!
SZPARAGI Z SOSEM BOLZANO
Składniki na 2 porcje:
pęczek szparagów
sos:
3 jajka na twardo – drobno posiekane
łyżka octu jabłkowego
łyżka musztardy
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki majonezu
łyżka oliwy
rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki)
Przepis na szparagi z sosem Bolzano
Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą
SOS POKRZYWOWY DO SZPARAGÓW
Składniki:
- opakowanie jogurtu greckiego
- garść młodej pokrzywy – sparzonej i oczyszczonej z łodyżek
- 2 łyżki oliwy + łyżka do dekoracji
- posiekany pęczek natki pietruszki
- sok z połówki cytryny
- świeżo mielony pieprz
Przepis na sos pokrzywowy do szparagów
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i podawać z ugotowanymi szparagami skropione oliwą.
SZPARAGI Z ZIELONYM SOSEM FRANKFURCKIM
SKŁADNIKI:
- pęczek ugotowanych szparagów
- 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula
- 2 posiekane szalotki lub mała cebula
- łyżka oleju
- po pół łyżeczki chrzanu i musztardy
- łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- szczypta soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
Pełny przepis:
SAŁATKA ZE SZPARAGÓW Z WARSZTATÓW MICHAŁA GRZYWACZA
Składniki:
- po pęczku białych i zielonych szparagów – obranych, z odciętymi końcówkami
- pęczek dymki – posiekanej
- pęczek natki pietruszki – posiekanej
- 2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki
- 10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki
- sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej, oliwy i octu winnego
- świeżo zmielony pieprz
Przepis na sałatkę ze szparagów
Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka.
SZPARAGI Z PĘCZAKIEM I SKWARKAMI Z SELERA Z WARSZTATÓW Z KATARZYNĄ BŁAŻEJEWSKĄ-STUHR
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 2 cebule dymki
- pół szklanki kaszy pęczak
- pół średniego selera
- ćwierć kilo ugotowanego bobu
- mały jogurt lub jogurt wegański
- 2 łyżki ziaren kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przepis na szparagi z pęczakiem i skwarkami z selera
Seler kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę wędzonej papryki, marynujemy około godziny w lodówce.
Na suchej patelni prażymy kumin.
Szparagi i dymkę (białą część) kroimy w grubsze plasterki, kaszę płuczemy i zalewamy wodą, gotujemy ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy dymkę i szparagi.
Na drugiej patelni smażymy marynowany seler, aż zbrązowieje, powinien być chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.
Do szparagów dorzucamy ugotowany, odcedzony pęczak, dusimy chwilę, dodajemy skwarki z selera.
Przed podaniem mieszamy z jogurtem, posypujemy ugotowanym bobem, posiekaną zieloną częścią dymki oraz prażonym kuminem.
DORSZ PIECZONY ZE SZPARAGAMI Z WARSZTATÓW Z TOMASZEM JAKUBIAKIEM
Składniki
Dorsz:
- 30 dkg polędwicy z dorsza w kawałku
- pół kostki masła
- pół główki czosnku
- 2 liście laurowe
- świeży tymianek
Przygotowanie
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i podgrzewaj, aż od dna będą się odbijały bąbelki masła.
Dodaj pozostałe składniki i chwilę smaż wciąż na małym ogniu. Gotowym masłem zalej dorsza w foremce do zapiekania i wstaw do pieca na 10 min w temperaturze 220
stopni. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki.
Dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami na wierzchu.
Szparagi:
- 6 białych szparagów
- pół litra mleko
- pół kostki masła
- 2 szalotki
- pół główki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
Przygotowanie
Szparagi pokrój na 3 cm kawałki i podgotuj z mlekiem i masłem oraz przyprawami.
SZASZŁYKI: KIEŁBASKI I SZPARAGI Z GRILLA
Składniki:
- Cienkie kiełbaski — u mnie wieprzowe
- Szparagi – 1 sztuka na każdy szaszłyk
- Patyczki do szaszłyków
Szparagi i kiełbaski kroimy na kawałki. Każdą kiełbaskę, składamy na pół i nabijamy na patyczek. Przekładamy kawałkami szparaga.
Pieczemy na grillu około 15 minut.