Pomaganie przez smakowanie. Restaurant Week w tej edycji ze szczytnym celem

Pomaganie przez smakowanie. Restaurant Week w tej edycji ze szczytnym celem

Trwa 17. edycja Restaurant Week Polska. Podczas tegorocznego wydarzenia najlepsi szefowie kuchni serwują swoje popisowe, trzydaniowe menu festiwalowe, którym klasycznie już podbijają podniebienia uczestników. Choć niezmiennie misją festiwalu jest promocja niezależnej polskiej sceny restauracyjnej, tym razem odbywa się ona w duchu pomocy objętej wojną Ukrainie.

Stół – od niego wszystko się zaczyna. To przy nim od lat jednoczą się rodziny i przyjaciele podczas wspólnego posiłku. Dlaczego spotkajmy się znów przy restauracyjnych stołach najważniejszego wydarzenia kulinarnego w Polsce. W tym roku nie tylko delektując się smakiem, ale także czyniąc dobro.

Weź udział w Festiwalu Restaurant Week i wesprzyj Ukrainę wraz z PAH

Już sama rezerwacja stolika podczas Festiwalu Restaurant Week daje możliwość wsparcia Ukrainy. Każdy z gości ma bowiem możliwość przekazania cegiełki Polskiej Akcji Humanitarnej. Tylko w pierwszych dniach Festiwalu w ten sposób udało się zebrać ponad 15 tysięcy złotych.

Ponadto, restauratorzy wspólnie z twórcami Restaurant Week, ruszyli także z pomocą uchodźcom, którzy codziennie przyjeżdżają do Polski. – Ciepły posiłek po długiej i wyczerpującej drodze jest niezwykle ważny, dlatego połączyliśmy restauracje, które biorą udział w Festiwalu z dworcami i punktami recepcyjnymi. Zainteresowanie akcją podarowania ciepłego posiłku okazało kilkaset restauracji z całego kraju – mówi Paweł Światczyński, pomysłodawca i organizator Restaurant Week.

Ale to nie wszystko. W wielu polskich restauracjach pracują utalentowani kucharze z Ukrainy, którzy obecnie wrócili do kraju, aby walczyć o jego niepodległość. Biorąc udział w Festiwalu Restaurant Week, pomagamy utrzymać ich miejsca pracy, do których powrócą po wojnie.

– Możliwość degustowania nowych smaków podczas Festiwalu Restaurant Week, jest zasługą całego zespołu każdej restauracji. Wierzymy, że w tym roku restauratorzy dzięki licznym gościom nie tylko zachwycą oryginalnymi smakami, ale także będą mogli zachować miejsca pracy bohatersko walczących pracowników z Ukrainy, którzy przygotowali potrawy również podczas poprzednich edycji Festiwalu. To niezwykle ważna misja i z dumą wspieramy ten cel – dodaje.

Dzięki Festiwalowi Restaurant Week, który nieprzerwanie trwa od siedmiu lat, do polskich restauracji udało się już 1,2 mln ludzi. Dla niektórych było to jedyne takie wyjście w roku. Twórcy Festiwalu wierzą, że dzięki nowoczesnej platformie online te statystyki się zmienią, zwłaszcza, że teraz spędzając czas z najbliższymi przy stole, można spełnić również dobry uczynek.

17. edycja Restaurant Week trwa od 23.03-15.04. br. Zarezerwuj stolik już dziś pod adresem www.restaurantclub.pl


Related Posts

Beer Food Week od 11 do 18 marca

Beer Food Week od 11 do 18 marca

Beer Food Week – nowy festiwal restauracyjny staruje już 11 marca Beer Food Week to pierwsza edycja festiwalu o beer pairing, czyli łączeniu jedzenia z piwem. Od 11 do 18 marca 2020 szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce zaserwują trzydaniowe zestawy w cenie 49 zł za osobę a Grimbergen zapewni piwo dopasowane do wybranego menu. […]

Najlepsze restauracje w Warszawie i w Polsce

Najlepsze restauracje w Warszawie i w Polsce

Zastanawialiście się kiedyś, które restauracje w Polsce są najlepsze? Zwykle wskazuje się miejsca wyróżnione przez Przewodnik Michelin czy Gault & Millau. Każdy słyszał o gwiazdkowych restauracjach, ale mało kto naprawdę w nich był. Czy jest jakieś bardziej demokratyczne zestawienie, które pokazuje miejsca dla zwykłych ludzi, którzy nie chcą wydać fortuny i czekać na rezerwacje? Jeśli słuchamy […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *