Zaczyna się sezon na domówki. Jest zimno i mokro, więc bardziej opłaca się zaprosić znajomych na drinki i przekąski niż gdzieś jechać na miasto. Zwłaszcza, że wiele imprezowych przekąsek robi się dosłownie chwilę.
I nie mam tu na myśli paluszków i fingerfoodów, bo bardziej konkretne przekąski do zjedzenia nożem i widelcem też można wyczarować, gdy goście staną w drzwiach.
Na przykład szaszłyki z cukinii i mozzarelli. Można przygotować ich większą ilość i potem po prostu podgrzać w piekarniku. Jeśli nam coś zostanie po imprezie, to można je łatwo przerobić na szybki zestaw obiadowy. Na patelni podgrzewamy wtedy puszkę fasoli, dodajemy szaszłyk i kiedy będą ciepłe zjadamy cieszać się ciągnącym się serem, chrupiącymi warzywkami i słoną szynką.
Więcej imprezowych przepisów na Sylwestra i karnawał znajdziesz tutaj.
Składniki na każdą porcję:
3 plasterki cukinii grubości 1 centymetra
3 plasterki mozzarelli grubości 1 centymetra, podobnej wielkości jak reszta składników
3 plasterki awokado
3 plasterki jabłka grubości 1 centymetra i podobnej wielkości jak reszta składników
długi patyczek do szaszłyków (lub kilka wykałaczek)
3 plasterki szynki np. szwarcwaldzkiej lub serrano
pikantny keczup do dekoracji
Przepis na szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką
Na patyczek nawlekamy kawałek cukinii, sera, awokado i jabłka. Zostawiamy kawałeczek wystającego patyczka, żeby było za co złapać. Powtarzamy aż skończą się składniki lub miejsce na patyczku. Każdy szaszłyk owijamy szynką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kilka minut z każdej strony aż szynka się zarumieni a ser rozpuści. Przekładamy na talerz i dekorujemy keczupem. Szynka jest słona a keczup pikantny więc nie potrzeba już więcej przypraw. Większą ilość można też zapiec w piekarniku.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
wyglądają interesująco 🙂 Idealne na przyjęcie 🙂