Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem

Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem

Mam tendencje do jedzenia w kółko tych samych rzeczy, ale wprowadzam do nich drobne zmiany. Teraz jest sezon na babkę ziemniaczaną. Była już grana z babka marchewką (tu przepis), więc w tym tygodniu będzie z fasolą i twarożkiem.

 

 

Składniki:

szklanka suchej fasoli jaś (objętość przed ugotowaniem)

1,3 kilo ziemniaków  (umytych i obranych)

3 małe cebule w piórka pokrojone i podsmażone na patelni

2 jajka

pół szklanki oleju

po pół łyżeczki pieprzu, soli, majeranku, papryki

(opcjonalnie) pół szklanki kaszy manny lub kaszki kukurydzianej (nie ugotowanej)

 

250 g tłustego twarogu

małe opakowanie bryndzy (80 g)

jajko

2 łyżki chrzanu

 

kwaśna gęsta i szczypiorek śmietana do podania

 

Jak upiec babkę ziemniaczana z fasolą i  twarogiem?

 

Poprzedniego wieczoru namaczam fasolę, a rano ją gotuję przez godzinę do miękkości. Ziemniaki trę na tarce lub końcówką blendera i odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ugotowaną fasolę, ziemniaki, jajka,, olej i przyprawy. Jeśli chcę, żeby babka była bardziej zwarta to dodaję kaszkę, ale nie jest to konieczne, bo fasola sama  też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.

 

Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach.

Babkę można też podzielić na pojedyncze małe porcje i upiec w osobnych foremkach dla każdej osoby oddzielnie.

Babka ziemniaczana

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *