Mam tendencje do jedzenia w kółko tych samych rzeczy, ale wprowadzam do nich drobne zmiany. Teraz jest sezon na babkę ziemniaczaną. Była już grana z babka marchewką (tu przepis), więc w tym tygodniu będzie z fasolą i twarożkiem.
Składniki:
szklanka suchej fasoli jaś (objętość przed ugotowaniem)
1,3 kilo ziemniaków (umytych i obranych)
3 małe cebule w piórka pokrojone i podsmażone na patelni
2 jajka
pół szklanki oleju
po pół łyżeczki pieprzu, soli, majeranku, papryki
(opcjonalnie) pół szklanki kaszy manny lub kaszki kukurydzianej (nie ugotowanej)
250 g tłustego twarogu
małe opakowanie bryndzy (80 g)
jajko
2 łyżki chrzanu
kwaśna gęsta i szczypiorek śmietana do podania
Jak upiec babkę ziemniaczana z fasolą i twarogiem?
Poprzedniego wieczoru namaczam fasolę, a rano ją gotuję przez godzinę do miękkości. Ziemniaki trę na tarce lub końcówką blendera i odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ugotowaną fasolę, ziemniaki, jajka,, olej i przyprawy. Jeśli chcę, żeby babka była bardziej zwarta to dodaję kaszkę, ale nie jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.
Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach.
Babkę można też podzielić na pojedyncze małe porcje i upiec w osobnych foremkach dla każdej osoby oddzielnie.